GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 17. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministar finansija tvrdi da je postignut konsenzus o prodaji NIS-a

Dinkić: Gojimo prase uoči Božića

Stojim iza toga da bi prodaja rafinerija u ovom momentu bila jako loš potez za sve, naglasio je Tomislav Robotić iz NIS-a

BEOGRAD - Ministar finansija Mlađan Dinkić uveren je u mogućnost konsenzusa o privatizaciji Naftne industrije Srbije, odnosno pravovremenog odgovora na zahteve Međunarodnog monetarnog fonda. Dinkić je rekao da to ne znači da će rafinerije biti prve privatizovane, već će odluku doneti privatizacioni savetnik. On tvrdi da je o tome "gotovo postignut" konsenzus, jer se i predsednik Srbije Boris Tadić saglasio sa takvim načinom restrukturiranja NIS-a.Iz Tadićevog kabineta juče je, međutim saopšteno da on nikad nije dao saglasnost na plan Vlade o restrukturiranju NIS-a.

NIS likvidan

Robotić tvrdi da je NIS likvidan i da su ukupne obaveze 31. maja 2005. godine bile oko 68 milijardi dinara ili oko 800 miliona evra, od kojih su kratkoročne obaveze oko 500 miliona evra, ostalo su dugoročne i nijedna od njih nije dospela za plaćanje. Ukupna imovina NIS-a 31. maja ove godine vredela je 2,44 milijardi evra i ona višestruko premašuje obaveze koje kompanija ima, kaže Robotić.

Povodom ocene potpredsednika Demokratske stranke Dušana Petrovića da je prodaja rafinerija najlošije rešenje za Srbiju, Dinkić je rekao da je ugovor sa MMF-om potpisan još 2002. godine i da, "ono što jedna vlada ne uradi, čeka drugu". Dinkić je naglasio da je, povodom zahteva MMF-a, neophodan i konsenzus o reformi penzionog sistema, ali je naglasio da se to odnosi na način rasta penzija posle 2010. godine, a ne na sadašnja primanja. "To ne vodi padu penzija, već se odnosi na tempo kojim će rasti ubuduće - da li mogu da rastu kao do sada ili moraju da budu usklađene sa rastom društvenog proizvoda", rekao je Dinkić.

- Problemi u ispunjavanju obaveza prema MMF-u posledica su srpske slabosti da se prase goji uoči Božića i odsustva hrabrosti vlasti da započne proces prestrukturiranja javnih preduzeća. Doterali smo cara do duvara - prošlo je tri i po godine od kada je proces restrukturiranja javnih preduzeća trebalo da počne i sada kada smo u cajtnotu, ima mnogo mudrih ideja, finansijskih interesa i puno lobiranja" - rekao je Dinkić i dodao da, "neko ko je politička elita mora to da preseče". On je istakao da bi bila "katastrofalna greška", ukoliko bismo prekinuli aranžman sa MMF-om zbog NIS-a.

Međutim, pomoćnik generalnog direktora NIS-a Tomislav Robotić izjavio je da ako bi se rafinerije u Pančevu i Novom Sadu prodale u ovom momentu dobila bi se cifra koja je mnogo manja od njihove stvarne imovine koja u ovom trenutku vredi oko 500 miliona evra. Pomoćnik ministra energetike Slobodan Sokolović izjavio je da će 1. oktobra početi proces reorganizacije i da će NIS biti podeljen na tri samostalne celine, dok o modelu prodaje te kompanije neće odlučivati Vlada već privatizacioni savetnik, ali i MMF.

Prema njegovim rečima, sa stanovišta budžeta, prema analizama nekih stranih konsultanata, bolje je prodavati deo po deo NIS-a, jer će se time obezbediti više novca za budžet. To, međutim nije dobro rešenje za kompaniju i za privredu, predočio je Sokolović. "MMF traži prodaju rafinerija, a mi smatramo da je to štetno po NIS i državu i predlažemo vertikalnu privatizaciju NIS-a", naglasio je Sokolović.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Dinkić: Gojimo prase uoči Božića
Proizvodi odela, ali će i knjige
Pregovarači dali i što nisu morali
Vlasnik stiže 2006.
 


     


FastCounter by LinkExchange