GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 16. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Hranu za predsednika SAD prvi put u istoriji sprema žena

Filipinka glavni kuvar u Beloj kući

KROFORD - Bela kuća je, prvi put u svojoj istoriji, odlučila da za glavnog kuvara angažuje ženu, koja će pripremati zvanične večere koje organizuju američki predsednik Džordž Buš i njegova supruga Lora, prenosi Beta. Kristeta Komerford, filipinskog porekla, bila je glavna asistentkinja u kuhinji Bele kuće od 1995. i pomagala Volteru Šajbu kome je, posle 11 godina službe, Lora Buš dala otkaz.

Glavna kuvarica, čiji je nadimak Kris, pohađala je kurseve na Filipinima, a zatim bila jedan od šefova kuhinje bečkog restorana "Sjel". Bila je glavna kuvarica restorana "Grand Bistro" jednog velikog vašingtonskog hotela, zatim u "Kolonadi" - takođe renomiranog restorana u Vašingtonu.

"Oduševljena sam što je Kris Komerford pristala da postane šef kuhinje Bele kuće", piše u saopštenju Lore Buš. "Njena kulinarska strast se oseća u svakom zalogaju njenih božanstvenih priprema." Kris Komerford uglavnom spravlja specijalitete "klasične francuske kuhinje, ali i američka i etnička jela", dodaje se. Ona je već spremala jela uvrštena u jelovnik Bele kuće, kao što je bio slučaj sa večerom za filipinsku predsednicu Gloriju Makapagal-Arojo i indijskog premijera Manmohana Singa.

Američka štampa piše da je bivši šef kuhinje Bele kuće dobio otkaz zato što nije uspeo da se prilagodi kulinarskim zahtevima Lore Buš. Džordž Buš je od januara 2001. u Beloj kući, a drugi četvorogodišnji mandat mu je počeo prošlog novembra. On i njegova supruga organizovali su samo četiri zvanične večere tokom prvog mandata i jednu od početka drugog mandata.

U poređenju s njima, za vreme dva mandata nekadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana, koji je u Beloj kući boravio od 1981. do 1989, bilo je više od 50 zvaničnih večera. Džordž Buš nije gastronom. Opsednut svojom fizičkom kondicijom, on se najčešće opredeljuje za lake i brzo pripremljene obroke.


vesti po rubrikama

^vesti

Filipinka glavni kuvar u Beloj kući
Nemcima bilion evra u nasledstvo
Azot na Marsu poreklom sa Zemlje
Viktorija nema vremena za čitanje
Otkrivene dve nove vrste lemura
Medvedica Skadi rekorder u plivanju
"Kuvanje" za Ginisa
   


     


FastCounter by LinkExchange