GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 16. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posredovanje Velimira Ilića u slučaju Marka Miloševića lomi vladajuću koaliciju

Kapitalni gafovi

MLADENOVIĆ: DSS ne dozvoljava da je određeni krugovi uvlače u neke teme koje u potpunosti nisu važne u ovom trenutku za Srbiju
KOJADINOVIĆ: Moramo do kraja ispitati ko je naredio povlačenje optužnice i ko je u tome posredovao

BEOGRAD - Za ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića, koji u javnosti slovi za glavnog "osumnjičenog" u aferi s Markom Miloševićem ovaj slučaj, koji danima potresa našu političku scenu, jeste završen. Ministar tim povodom više neće da se oglašava, a i trenutno je uposlen važnim poslovima u ministarstvu, rekoše nam njegovi predstavnici za medije. Da Koštunici ne pada na pamet da se bavi ovim slučajem, juče je potvrdio i portparol vodeće stranke vladajuće koalicije Andreja Mladenović, obrazlažući to time što DSS "ne dozvoljava da je određeni krugovi uvlače u neke teme koje u potpunosti nisu važne u ovom trenutku za Srbiju".

Ipak, osim najava G17 plus da će u srpskoj vladi pokrenuti pitanje ove sramne afere, ministar kulture i informisanja Dragan Kojadinović tvrdi da će, bez obzira na sve, čitava stvar biti isterana na čistinu. Budući da će Vojislav Koštunica, posle dvonedeljnog odmora, prekosutra predsedavati sednicom vlade, na kojoj će se razgovarati, kako reče Mladenović, o "važnim i ozbiljnim pitanjima koja Srbiju čekaju - pregovorima o stabilnosti i pridruživanju EU i novom ustavu", Kojadinović se nada da će slučaj Milošević, a time i Ilić, biti tema za pretresanje među ministrima. A ako većina članova vlade zatvori oči pred ovim slučajem, sledbenici Vuka Draškovića biće uporni u nastojanju da se to nađe na dnevnom redu predstojeće sednice.

- Čak i da postoje formalno pravni razlozi za povlačenje pomenute optužnice, Marko Milošević je loš simbol za ovu zemlju i zato moramo do kraja ispitati ko je naredio njeno povlačenje, ko je u tome posredovao, ko se dogovarao - kazao je za Glas Kojadinović i dodao da SPO nikako neće dozvoliti da ovaj slučaj s Markom Miloševićem ostane ne rasvetljen, bez obzira na sve.

Samo ukoliko padne vlada, što se veoma teško može dogoditi, Velimir Ilić će snositi neku političku odgovornost, smatra politički analitičar Slobodan Antonić.

- Vlada Srbije imala je i bolje razloge da pozove nekog na političku odgovornost, kao što je afera s "Eriksonom" i slično. Ali, kako u tim slučajevima nije ništa uradila, mislim da neće ništa preduzimati ni ovog puta. Razlog je što su veliki ulozi i što svi u vladi imaju neke investicije i ne isplati im se da vlada padne - objasnio je Antonić.

On tvrdi i da građani Srbije, verovatno, i ovoga puta neće reagovati na ponašanje i izjave Ilića, tako da njegov rejting, kao i rejting Nove Srbije, neće biti doveden u pitanje. A najbolji primer koji nam je to pokazao jeste slučaj sa TV Apolo.

- Kad je šutnuo fasciklu ili novinara TV Apolo, mislio sam da će njegova karijera biti završena. Ipak, ispostavilo se da je javno mnjenje to doživelo na drugačiji način - ističe Antonić.
Mada su naši mediji puni navoda da je za promenu iskaza u ovom slučaju Zoran Milovanović, preko ministra Ilića, dobio desetine hiljada evra, posao, obećanje o novom stanu i ko zna šta još, advokat Toma Fila rekao je da nije nikakav osnov za pokretanje krivičnog postupka protiv ministra, jer ne postoji nijedna osoba koja je iznela jasne dokaze koji potkrepljuju takve tvrdnje.

- Ako se ipak, na bilo koji način, utvrdi da je ministar Ilić, ili bilo ko drugi, podmitio Milovanovića, Tužilaštvo bi opet moralo da pokrene slučaj. Naše zakonodavstvo predviđa za lakše slučajeve podmićivanja do pet godina zatvora, a za teže i do deset. Budući da je ovde reč o izuzetno velikoj i delikatnoj priči, ako bi se potvrdile sumnje, Ilić ili neko drugi, mogli bi da zaglave i do deset godina - zaključuje Fila.

Ješić: Još ga čuva imunitet

Novinar Televizije Apolo Vladimir Ješić, koji je pre dve godine bio žrtva Ilićevog napada pred kamerama, tvrdi da će, kad-tad, pravdu isterati do kraja. Iako se Ilić, odmah po pokretanju postupka, pozvao na imunitet, koji još poseduje, Ješić odlučno kaže da će Ilića stići zaslužena kazna. Mada je objektiv kamere zabeležio Ilićev nastup i mada su sačuvani neoborivi dokazi, novinar TV Apolo tvrdi da je ministar preko posrednika dva puta pokušao da "ispegla" čitav slučaj.
- Prvi put pokušao je preko jednog mog kolege, koji mi je u prijateljskom razgovoru savetovao da treba da odustanem od njegovog gonjenja. Ilić je tada bio u kampanji za predsednika Srbije i morao je da popravi svoj loš imidž. A drugi put poručeno mi je da ću imati posla sa Veljinim bradatim četnicima ako ne sarađujem - rekao je Ješić i dodao da će ga ministar Ilić izbeći samo ako pre toga završi u zatvoru, zbog "svega što sada radi".

Marković: Ilić svojata Radio Ozon

ČAČAK - Velimir Ilić bio je član SK i predsednik Akcione konferencije u "Hidrogradnji", a predsednik Opštinskog odbora SPO postao je pošto ga je Vuk Drašković postavio dekretom. Za vreme rata bio je u Crnoj Gori, a odmah posle bombardovanja u njegovu kuću dolazi Nebojša Pavković i poklanja mu pušku i pištolj. Grujica Davidović, komandant Užičkog korpusa, bio je nadležan za sprovođenje Ilićevog hapšenja jer su ga vojni organi gonili po vojnoj poternici. Davidović se sprijateljio sa Veljom, a posle toga je ražalovan iz Vojske, zbog šverca cigareta vojnim helikopterom. Sada je na službi u Ministarstvu za kapitalne investicije, ispričao je Stojan Marković, novinar, vlasnik Radija Ozon i čačanskih novina. - Sa Velimirom Ilićem sarađivao sam 1996. godine, kada smo zajedno radili kampanju za lokalne izbore. Ilić i dalje svojata Radio Ozon, iako u njega nije ništa uložio, kaže Marković.
Velimir Ilić je obećavao otvaranje fabrika, a ono što većini Čačana najviše smeta jeste činjenica da je, umesto privrednog buma o kome se u javnosti govori, Čačak po dohotku na dnu lestvice. Prema statističkim podacima prosečan lični dohodak u ovom gradu, najniži je u regionu, a ispred Čačka su Sjenica, Crna Trava, Tutin...

O. D.

J. J. - M. L.


vesti po rubrikama

^tema

Kapitalni gafovi
Dug Miloševića 1.313.362 dinara
Nije bilo nikakvih pritisaka
Samo je plaćanje - rešenje
 
 


     


FastCounter by LinkExchange