GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 16. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vuk Pavlović o filmovima mladih autora kao ogledalu društva i nacije

Ostali bez perspektive kad su preživeli Slobu

Portret mladog čoveka koji bi da zbriše odavde je sledeći - očajan je, nema lovu, ne ide mu u ljubavi, varaju ga na svakom koraku. Ljubavi ni za lek, ili je pak tragična i kratkotrajna

Na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji juče je počeo dvodnevni simpozijum sa temom "Nova realnost - kinematografija u tranziciji". U razgovoru koji je vodio Dinko Tucaković, a na zadatu temu govorili Saša Radojević, Bernd Buder, Saša Janković, Volfgang Hamford, jedno od najzanimljivijih izlaganja imao je Vuk Pavlović, već nekoliko godina na Festivalu selektor izuzetno atraktivnog programa studentskih filmova "Mladi lavovi".

- U bioskopima promaja, filmovi se i dalje manje više snimaju po principu klanovske pripadnosti (čast izuzecima). Štrpni ovde, štrpni onde (fondovi, raznorazni konkursi), pa šta bude. Kvalitet u zapećku, scenario kao osnova filma u "stotom" planu. Snimanja počnu pa stanu, nema kinte, pa kukaj, dosnimavaj. Zona sumraka, čini se. Ako nam tako izgleda veliki srpski film tranzicione sadašnjosti kako stoji stvar sa njegovim malim alter egom, studentskim filmom - pita se Vuk Pavlović i sam odgovara rečima da je on "u sličnoj bari".

Ipak, mali studentski film se odmetnuo pa nije puki odraz velikog, već nudi vitalnost, svežu ideju, beskompromisnost i kvalitet. Za Vuka Pavlovića, studenti filma su svetlo na kraju tunela za srpsku (tranzicionu) kinematografiju.
- U svojim filmovima studenti iskazuju ono što vide i osećaju, oslikavaju svoje okruženje, koriste vesti iz medija i isečke iz novina, feljtone o ubicama i mafijašima. Pošto su ovakve vizure uveliko prisutne u njihovim filmovima kao ogledalo društva, valja se ozbiljno zamisliti, angažovati timove psihologa i psihijatara - smatra Pavlović, koji je u svom radu napravio iscrpnu tematsku klasifikaciju studentskih filmova snimljenih u poslednjih nekoliko godina.

- Problematika nasilja i kriminogenog sveta, mafija, dileri droge, kockari, policija, prostitucija, razne prevare, krađe i zločini svih vrsta zauzimaju dobar deo interesovanja studenata režije i scenarija. Nezaobilazna je i tema otuđenja koja provejava u kombinaciji sa različitim tipovima bolesti, mentalnih ali i fizičkih, te jakom podtemom osećanja besmisla življenja. Često je i zanimanje za porodičnu problematiku, od raspada braka i čitave porodice do sukoba među članovima familije uz brakolomstva i izdajstva.

Ima i filmova koji tretiraju sukob civilizacija ili sadrže apokaliptične vizije, ali ima i onih na temu sukoba društvenih staleža. Naravno da je mladim ljudima bliska i ljubavna tematka, bilo tragična bilo komična. I mada se za nju može reći da je univerzalna, dramska nota koja ovde preovlađuje opet govori kako je teško ostvariti normalnu, običnu ljubavnu vezu, a o braku i potomstvu i da ne govorimo.

Junak studentskih filmova je uplašen, zbunjen i dezorijentisan usamljenik na pragu milenijuma i prelaska iz totalitarnog u tranzicioni, iz jednog krvavog haosa u drugi, koji nije krvav, ali je bolan. Evo kako izgleda ram za sliku, mali kroki pogubljenog mladog čoveka koji je preživeo Slobu, ali mu se za sada ne nude neke preterano svetle perspektive.

- Portret mladog čoveka koji bi da zbriše odavde je sledeći - očajan je, nema lovu, ne ide mu u ljubavi, varaju ga na svakom koraku. Ako ne žena i devojka, onda prijatelji. Porodica mu je u raspadu, roditelji se razvode, mlate međusobno, a biju i decu. Ljubavi ni za lek, ili je pak tragična i kratkotrajna. Ne shvataju ga kod kuće (ako uopšte ima ukućane i ako su živi). Ako ima posao (retkost), onda ga tamo šikaniraju, zezaju ga profesori i kolege. Napolju vrebaju nasilnici i prevaranti svih vrsta, a policija nije baš od pomoći (često isprepletena sa ovim prvim). Našem junaku iluziju boljeg života nude internet, latino sapunice, droge, alkohol, malo seksa i zrnce rokenrola. Komični tonovi, fore i fazoni, reski humor, uvrnute situacije postoje, ali su u manjini i odraz su jakog odbrambenog mehanizma.

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

Ostali bez perspektive kad su preživeli Slobu
Mit o slobodi ljudskog izbora
Sa bine "gruva" sto kilovata
Bitlsi pevaju Stonse
Teri Gilijam okončao pauzu od sedam godina
"Hendriks fest" u Sremskoj Kamenici
 


     


FastCounter by LinkExchange