GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 16. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Batić: Pare sa Kipra otišle u Moskvu

BEOGRAD - Miloševićevi ljudi izneli su u vreme sankcija na Kipar preko 4,5 milijardi dolara. Više od trećine tih para završilo je u privatnim džepovima. Tehnologija je bila sledeća: Pare iz Srbije odlazile su suprotno našim i kiparskim propisima i protivno rezoluciji OUN, na Kipar. Tamo je formirana ekspozitura Beogradske banke, a da bi se zametnuo trag ta ekspozitura formira fantomske of šor kompanije, poput "Anteksola", "Limorala" i drugih. Pare iz Srbije, preko Beogradske banke na Kipru, slivaju se na račune tih kompanija, koje opet formiraju svoje "kćerke kompanije" - kaže Vladan Batić, lider Pokreta "5. oktobar".

- Magistralni put opljačkanih para išao je trasom: Kipar - Liban-Bejrut-Kazahstan - Rusija. Moskva je dakle bila sabirni centar pokradenih para, a zna se ko živi tamo, objašnjava Batić.

Da je Dinkić hteo, mogao je 2001. godine kao tadašnji guverner da vrati više od 1,6 milijardi dolara. Zašto nije treba da objasni javnosti Srbije, a kad-tad moraće da objasni pravosudnim organima, tvrdi Batić. "Kakav je dil napravio sa Kipranima, koji su u ove sumnjive transakcije umešani do guše, to oni znaju. Da je vratio pare, ne bi se ugasile četiri banke, ne bi bila formirana privatna banka, Nacionalna štedionica čiji su vlasnici Dinkićevi trgovci strujom i naftom, koji su taj imetak stekli pranjem papira preko "Euroaksis banke" u Moskvi.

U intervjuima kiparskom listu Polis koji izlazi na grčkom i listu Radikal na turskom jeziku, sadašnji predsednik i tadašnji advokat Beogradske banke, te direktor više njenih of šor kompanija, Tasos Papadopulos potvrdio je da su na njihovim računima srpske pare", ističe Batić.

S. J.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Komadanje NIS-a najlošije rešenje
Kome treba benzin od 92 oktana?
Drakulić: RTB Bor može kao "Ju-Es stil"
Direktor ulazi u "Keramiku" - sedmi put
Batić: Pare sa Kipra otišle u Moskvu
 


     


FastCounter by LinkExchange