GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 16. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Direktor ulazi u "Keramiku" - sedmi put

BEOGRAD - Rukovodstvo "Keramike", na čelu sa direktorom Mikloš Abelom, sutra bi trebalo, iz sedmog pokušaja, da bude uvedeno u krug fabrike iz Kanjiže. Time bi bila okončana agonija koja u fabrici traje više od godinu i po dana. Živorad Vojinović, jedan od suvlasnika "Keramike", tvrdi da zajedno sa još sto malih akcionara drži 53,8 odsto akcija i da poseduje kontrolni paket. Prema njegovim rečima, Ranko Lukić, čiji je otac suvlasnik, nelegalni je predsednik Upravnog odbora, Mikloš Bata je nelegalni direktor, a "fabrika u poslednjih šest meseci proizvodi i prodaje pločice isključivo na crno".

Ovoga puta Vrhovni sud doneo je odluku da se Abel sa još 280 radnika uvede u fabriku, a pošto je to najviša pravna instanca u zemlji, odluka bi trebalo i da se sprovede.

- Nisam, međutim, siguran da ćemo ući, jer je ovo nesigurna država sa nesigurnim pravnim sistemom. Ako se u državi ne izvršavaju pravosnažne odluke, već se stvari završavaju iza kulisa, onda ništa nije sigurno. Trebalo je da 25. jula uđemo u fabriku, ali je Lukić u subotu, na neradni dan naterao sudiju da napiše da izvršenja neće biti. Ovoga puta Vrhovni sud je odlučio i naložio opštinskom sudu u Kanjiži da izvrši rešenje. Ako sada ne uđemo, jedino možemo da se žalimo još Međunarodnom sudu u Strazburu. Ipak, u državi kad - tad mora da proradi sistem i da se ispoštuju pravosnažne sudske odluke - kaže Vojinović.

On optužuje Milana Lukića, vlasnika oko 45 odsto akcija i njegovog sina Ranka, da su u septembru prošle godine izvezli iz fabrike 600 kamiona pločica u vrednosti od oko 10,5 miliona evra. On još kaže da je Mikloš Bata potpisao ugovor sa jednom od Lukićevih firmi "Deluka" po kojoj se "Keramika Kanjiža" iznajmljuje ovoj firmi za milion dinara mesečno. "Ugovor je nelegalan zato što je promenjena delatnost preduzeća. Umesto proizvodnjom, fabrika se bavi iznajmljivanjem, pa je taj ugovor fiktivan. Keramika je oštećena i za oko šest miliona evra, jer ne radi od januara ove godine", dodaje Vojinović.

M. O.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Komadanje NIS-a najlošije rešenje
Kome treba benzin od 92 oktana?
Drakulić: RTB Bor može kao "Ju-Es stil"
Direktor ulazi u "Keramiku" - sedmi put
Batić: Pare sa Kipra otišle u Moskvu
 


     


FastCounter by LinkExchange