GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 16. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Drakulić: RTB Bor može kao "Ju-Es stil"

BEOGRAD - Zoran Drakulić, vlasnik Ist pointa izjavio je da nije realno očekivati da će RTB Bor biti privatizovan pre polovine 2006. godine. On očekuje da će se uskoro pojaviti kompanija koja će želeti da kupi rudnik i topionicu RTB-a, dodavši da će interes budućeg kupca zavisiti od visine dugova koji će ostati kombinatu, kao i od visine diskonta koji će poverioci, odobriti budućem kupcu. Prema njegovim rečima izmene Zakona o privatizaciji omogućile su da se veći deo dugova RTB-a otpiše, dok su ostali dugovi prema komercijalnim poveriocima, sa kojima bi trebalo da se pregovara o diskontu.

- RTB Bor može da bude uspešan isto koliko je sada uspešna kompanija "Ju Es stil Srbija". To je realno očekivati, jer su prognoze da će cene bakra dugoročno biti na visokom nivou, a i u zemljama u okruženju postoji višak koncentrata bakra koji preko luke Prahovo možemo da uvezemo- naglasio je Drakulić.

"S obzirom na manjak prerađivačkih kapaciteta u okruženju i svetu, mislim da je to dovoljan razlog da RTB Bor nastavi sa radom", istakao je Drakulić i naglasio da i kompanija Ist point ima interesa da Bor radi, prenosi Beta.

- Za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor zainteresovano je više kompanija iz inostranstva, a najozbiljniji kandidati su francuske investicione banke Lazard i BNP - izjavio je v.d. direktora RTB Borivoje Stojadinović. On je rekao da će Svetska banka, finansijer projekta privatizacije, sredinom meseca izabrati finansijskog savetnika, a potom sledi potpisivanje ugovora i izrada sveobuhvatne studije o radu i poslovanju RTB Bor.

Studija, koju će uraditi finansijski savetnik, biće osnova za izradu tenderske dokumentacije za buduću privatizaciju. Studija će sadržati podatke o sirovinskoj osnovi, stanju opreme, postojećoj tehnologiji, broju i strukturi zaposlenih, finansijskom položaju RTB Bor, uključujući zvaničnu reviziju rezultata rada prethodne i prvih šest meseci ove godine.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Komadanje NIS-a najlošije rešenje
Kome treba benzin od 92 oktana?
Drakulić: RTB Bor može kao "Ju-Es stil"
Direktor ulazi u "Keramiku" - sedmi put
Batić: Pare sa Kipra otišle u Moskvu
 


     


FastCounter by LinkExchange