GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 16. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stručnjaci, privrednici i političari protiv prodaje rafinerija nafte

Komadanje NIS-a najlošije rešenje

Bivši predsednik Upravnog odbora NIS-a Branislav Pomoriški ocenio je da se pritisak MMF -a koristi kao "maska da bi se prikrile prave namere oko restrukturiranja kompanije"

NOVI SAD - Vlasnik kompanije Ist point Zoran Drakulić ocenio je da rafinerije nafte u Pančevu i Novom Sadu za sada ne treba prodavati, jer je to strateško pitanje koje zahteva ozbiljniju raspravu. "U ovom slučaju ne bi trebalo da se obaziremo na zahteve MMF-a. Rafinerije će se mnogo bolje prodati za pet ili 10 godina, kada će naše tržište, zbog rasta ekonomije i standarda stanovništva, postati mnogo interesantnije", kazao je Drakulić.

On je dodao da su neki svetski giganti zainteresovani da finansijski pomognu NIS-u da se rafinerije dovedu na visok tehnološki nivo, a da im se kasnije taj dug vraća izvozom derivata, pre svega izvozom evro dizela koga u Evropi nema u dovoljnim količinama. "Ja sam uvek za strateškog partnera, koji ima svoje mesto na svetskom tržištu i koji može da ovde donese i finansira visoku tehnologiju", kazao je Drakulić.

A potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović ocenio je da prodaja rafinerija predstavlja najlošije rešenje za Srbiju i zatražio od vlade da odgovori - kako se dogodilo da to postane obaveza u ugovoru s MMF-om. On je rekao da odgovor na to moraju dati potpredsednik vlade Miroljub Labus i ministar finansija Mlađan Dinkić, kao učesnici u pregovorima sa MMF-om, ali i premijer Vojislav Koštunica, koji je potvrdio taj sporazum.

- Stručnjaci koji rade u NIS-u, ali i ekonomisti i drugi koji se bave ekonomskom politikom, a posebno tržištem koje pokriva NIS, jednodušni su u zaključku da bi nacionalna naftna kompanija trebalo da bude u celini restrukturirana, a posle toga treba doneti odluku o načinu na koji će u nju ući dodatni kapital - ocenio je Petrović.

On je dodao da "model privatizacije NIS-a, koji postoji kao obaveza prema MMF-u, predstavlja očiglednu posledicu loše vođene politike koja nije štitila interes države". Petrović je rekao da Skupština Srbije, da bi stavila van snage Zakon o NIS-u, mora da dobije i jasan plan Vlade Srbije šta dalje. "Tog plana, međutim, nema, nego dobijamo vrlo protivrečna mišljenja i obaveštenja o isto tako protivrečnim planovima. Dinkić treba da izađe pred Skupštinu i kaže ko je tvorac ideje da dve rafinerije budu posebno prodate, pa da se posle toga, na ovaj ili onaj način, privatizuje preostali deo kompanije", rekao je on.

Bivši predsednik Upravnog odbora NIS-a Branislav Pomoriški ocenio je da se pritisak MMF -a koristi kao "maska da bi se prikrile prave namere oko restrukturiranja kompanije". Pretnjama MMF-a se licitira, a "suštinski se pravi prostor da se što lakše obezbedi saglasnost Skupštine Srbije za veliku operaciju", tvrdi Pomoriški. Prema njegovim rečima, "Naftagas", koji je "stožer kompanije i koji je u NIS ugradio svoje ime, svetski renome i 90 odsto kapitala", novim konceptom Vlade Srbije se "organizaciono degradira i kapitalno onesposobljuje".

- Menadžment i uprava koji su došli, poništili su oko 250 miliona evra internih potraživanja Naftagasa. To je novac koji su mu druge članice sistema dugovale i to je jednostavno izbrisano gumicom - naglasio je Pomoriški i ocenio da je otpisom internih potraživanja "Naftagas" kapitalno onesposobljen, a da je smeštanjem ukupnog tehnološkog viška u njegovo naručje, koji iznosi oko 13 do 14 hiljada ljudi, i "socijalno ugušen".

Pomoć savetnika

Dušan Petrović, potpredsednik DS-a predložio je da Vlada Srbije na tenderu izabere savetnika "koji zna kako se radi sa naftom i gasom". Od njega treba očekivati predlog kako da se transformiše NIS i na koji bi način trebalo otvoriti vrata za ulazak kapitala u tu kompaniju, kazao je Petrović i dodao da bi takav predlog trebao da stigne u Skupštinu," kako bi parlament mogao da preduzme potrebne korake".

Janković ništa ne razume

Savetnik premijera Koštunice, Vladeta Janković, ocenio je da neusvajanje zakona o reformi penzionog sistema i Zakona o NIS-u može uticati na početak pregovora o pridruživanju i stabilizaciji sa EU. "Niko nikada nije čuo da se usvajanje tih zakona postavlja kao uslov". To je jedna od stvari gde moramo da podredimo stranačke interese opštim", tvrdi Janković, prenosi Beta.
Ipak, MMF je, podvlači Beta, a Janković o tome ništa ne govori, nedavno upozorio Vladu Srbije da će odustati od aranžmana, ukoliko se do kraja oktobra ne sprovedu reforme penzionog sistema i ne započne prodaja dve rafinerije nafte.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Komadanje NIS-a najlošije rešenje
Kome treba benzin od 92 oktana?
Drakulić: RTB Bor može kao "Ju-Es stil"
Direktor ulazi u "Keramiku" - sedmi put
Batić: Pare sa Kipra otišle u Moskvu
 


     


FastCounter by LinkExchange