GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 16. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Poslanici ocenili da zakon o visokom obrazovanju nije od značaja

U EU i bez obrazovanja!

BEOGRAD - Kancelarija za pridruživanje Evropskoj uniji Vlade Srbije i Odbor za evropske integracije ocenili su juče da zakon o visokom obrazovanju nije od suštinskog značaja za pregovore sa EU. Ovo je, inače, Predlog zakona sa najviše podnetih amandmana do sada. U Ministarstvo prosvete i sporta već je pristiglo više od 250 amandmana, a poslanici će o ovom "nebitnom" zakonu raspravljati u ponedeljak. Gordana Čomić, poslanik Demokratske stranke, kaže da je ovaj predlog identičan prethodnom, koji je povučen iz skupštinske procedure u julu.

- Ministar je povlačenje obrazložio prevelikim brojem amandmana koji će preraditi sa poslaničkim grupama kako bi se došlo do što boljeg teksta. Pred nama je, međutim, isti Predlog zakona, a amandmani koji su ranije podneti više ne važe, a novi će se znati tek večeras u ponoć. Žao nam je što jedan ovako važan zakon donosi proceduralne nejasnoće i bojim se da ćemo i sada završiti sa više od 200 amandmana. U ovom trenutku, jedino ministar zna šta će od predloga prihvatiti - objasnila je Čomićeva.

Poslanik Radiša Ilića juče je najavio da Srpska radikalna stranka neće podržati Predlog zakona o visokom obrazovanju.
- Obrazovanje treba da obezbedi budućnost mladima, a ne da bude biznis u kome se prodaju potvrde o završenoj školi. U Predlogu zakona je napisano sve što je neko drugi rekao i što propisuje Bolonjska deklaracija, a gde je tu nešto naše izvorno - pita se Ilić.

Mileta Poskurica, poslanik SRS-a, kaže da sa ovim predlogom zakona idemo korak unazad u odnosu na predlog iz 2002. godine.
- Ima mnogo nepotrebnih novina i nedorečenosti i više je administriranje bez realne osnove. Kako će te rasporediti 60 bodova na jednu godinu medicine? Gašenjem autonomije fakultetima, dekanima je iz ruku oduzeto mnogo toga. Fakulteti izmišljaju nove smerove da bi postali univerziteti ne bi li tako ostali samostalni. Imamo hiperprodukciju, a gde je tu kvalitet? Ne terajte fakultete da izmišljaju novi haos! - poručuje Poskurica.

Emilija Stanković, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje, kaže da su svi amandmani koje su uputile poslaničke grupe i studenti pregledani i upućeni rektorima državnih univerziteta na ocenjivanje.
- Prema njihovom mišljenju prihvatili smo 31 amandman koji će biti predloženi kao vladini. Oni poboljšavaju tekst zakona, ali ne menjaju suštinu - objašnjava Stanković.

M. Jakovljević


vesti po rubrikama

^društvo

Davinić osnovao "modni studio"
Pare za kliniku devedesetih iznete iz Srbije
Radnik poginuo zbog loše opreme
U EU i bez obrazovanja!
SPC čeka na vraćanje čitavih sela
 


     


FastCounter by LinkExchange