GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 16. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Inspektori rada završili akciju intenzivne provere gradilišta

Radnik poginuo zbog loše opreme

Od četiri nesreće, čak tri su izazvane upotrebom fosni, umesto dasaka na skelama, koje su pukle pod težinom čoveka

BEOGRAD - Inspekcijske službe Ministarstva za rad i zapošljavanje u saradnji sa Unijom poslodavaca Srbije i sindikatima "Nezavisnost" i SSSS, obavile su tokom protekle nedelje proveru 363 gradilišta širom republike u okviru akcije obeležavanja 8. avgusta, Dana građevinara.

Inspektori su na terenu ustanovili čak 617 nepravilnosti, doneli 348 rešenja o otklanjanju nedostataka i pokrenuli tek 46 prekršajnih postupaka. Od 4.066 zatečenih radnika, njih 387 je bilo neprijavljeno, a samo 72 građevinca su dobili ugovor o radu po izvršenoj inspekciji.

Nijedan radnik nije poginuo na gradilištu, ali je od četvorice, koji su bili teško povređeni, jedan preminuo u bolnici. U pitanju je radnik iz Negotina, koji je pao sa skele i zadobio teške povrede, kojima je kasnije podlegao. Ostale povrede dogodile su se u Kragujevcu, Zaječaru i Beogradu, gde je radnik preduzeća "Partner inženjering", kooperanta firme "Ratko Mitrović", slomio kuk.

- Do teških povreda i smrti najčešće dolazi iz potpuno banalnih razloga. Od ove četiri nesreće, čak tri su izazvane upotrebom fosni, umesto dasaka na skelama, koje su pukle pod težinom čoveka. To znači da nisu potrebna velika ulaganja da bi se zaštitio život radnika, jer nije reč o skupoj opremi - tvrdi Simo Kosić, načelnik Republičke inspekcije rada i dodaje da izvođači iz Negotina i Kragujevca nisu čak ni prijavili povrede organima rada, već je inspekcija ove podatke dobila od policije.

Vera Božić-Trefalt, pomoćnik ministra rada, istakla je da je u toku priprema "crnih" i "belih" listi preduzeća, koje bi trebalo da budu objavljene u oktobru i da obelodane imena firmi čiji su radnici povređeni zbog loših mera zaštite, kao i onih koje su ispoštovale sve propise. Ona je dodala da je ova akcija izuzetno značajna jer su sindikalci i Unija poslodavaca kontrolisali i same inspektore, što treba da doprinese njihovom boljem radu.

- Zadovoljni smo akcijom i već se pokazuju neki rezultati poput manjeg broja smrtnih slučajeva na gradilištima. Međutim, najveći problem je u zakonu o bezbednosti na radu, koji još od decembra čeka na usvajanje u Skupštini. Njime bi trebalo da budu određene kazne i do milion dinara za izvođače, što će doprineti boljoj zaštiti radnika - ocenio je Kosić, podsetivši da je, po sadašnjim propisima, maksimalna kazna 8.000 dinara.

A. D. M.


vesti po rubrikama

^društvo

Davinić osnovao "modni studio"
Pare za kliniku devedesetih iznete iz Srbije
Radnik poginuo zbog loše opreme
U EU i bez obrazovanja!
SPC čeka na vraćanje čitavih sela
 


     


FastCounter by LinkExchange