GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 16. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministar odbrane formirao Savet za odevanje vojnih lica

Davinić osnovao "modni studio"

O oblačenju zaposlenih u Vojsci ubuduće će se brinuti novih 17 članova Saveta, a među njima nema nijednog modnog kreatora ili profesionalnog stiliste

BEOGRAD - O oblačenju vojnih lica ubuduće će se brinuti novih 17 članova Saveta za odevanje vojnih lica. Među njima nema nijednog modnog kreatora ili profesionalnog stiliste, ali u Ministarstvu odbrane kažu da su svi članovi Saveta dovoljno stručni za obavljanje ovakve funkcije. Njihov zadatak biće, kako tvrde u Ministarstvu odbrane, redizajniranje svih vojnih uniformi.

- Ljudi su navikli da vojsku vide uglavnom u svečanim uniformama, ali zbog zahteva koji se pred našu vojsku stavljaju, menjaće se i poboljšavati izgled i ratne uniforme, uniforme koja je namenjena ženama koje rade u Vojsci, kao i svakodnevne uniforme običnih vojnika. Pri dizajniranju uniforme poštovaće se standardi koji već postoje, ali i naša tradicija - rekli su u Ministarstvu odbrane.

Zaposleni u Ministarstvu naglašavaju da je uvek na prvom mestu kvalitet uniforme, odnosno materijala od kojeg se šije, posebno kada je reč o uniformi za specijalne jedinice.
- Kada je reč o izboru manjih delova uniforme, na primer čarapa, onda najpre gledamo cenu. To, svakako, ne znači da se isključuje kvalitet, jer mi imamo standarde, pre svega JUS, koji poštujemo - naglašavaju u Ministarstvu.

Stilista Ašok Murti smatra da je krajnje vreme da se do sada uštogljena vojna uniforma zameni modernijom i, pre svega, udobnijom odećom.
- Ono što se podrazumeva i što ne treba menjati jeste obeležje pripadnosti Vojsci Srbije i Crne Gore. Međutim, uniforme koje kod nas godinama unazad nose vojna lica i koje se, nažalost, decenijama nisu menjale, trebalo bi malo stilizovati i napraviti ih tako da, pre svega, budu udobne i ne podsećaju na stare, partizanske uniforme i šinjele koje su se nekada nosile - kaže naš poznati stilista i dodaje da posebnu pažnju treba obratiti na kvalitet budućih uniformi za vojna lica, ali i na obuću, koja takođe trenutno nije zadovoljavajuća. On ističe da su u zemljama u Evropi vojne uniforme mnogo praktičnije, modernije, opuštenije, kao i, u odnosu na naše, neuporedivo lakše za održavanje.

Odluku o osnivanju Saveta za odevanje vojnih lica doneo je Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić. Mandat članova Saveta, čiji je predsednik pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse, traje četiri godine, a stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe tog tela obavljaće Uprava za opštu logistiku, Sektora Ministarstva odbrane za materijalne resurse. U Ministarstvu odbrane naglašavaju da će svi članovi Saveta raditi bez novčane nadoknade, odnosno da im je obaveza rada u Savetu deo svakodnevnih radnih obaveza.

O. N. S. - M. S. B.


vesti po rubrikama

^društvo

Davinić osnovao "modni studio"
Pare za kliniku devedesetih iznete iz Srbije
Radnik poginuo zbog loše opreme
U EU i bez obrazovanja!
SPC čeka na vraćanje čitavih sela
 


     


FastCounter by LinkExchange