GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 14. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Poslednji minuti pred povlačenje jevrejskih naselja iz pojasa Gaze

Počinje velika seoba Jevreja

Izraelski agenti imaju podatke o svakoj kući, stanarima u njoj, autu koji voze, čak znaju da li porodica ima psa ili mačku i da li će otići milom ili silom

TEL AVIV - Samo nekoliko dana uoči početka povlačenja iz pojasa Gaze i dela Zapadne obale, juče je na snagu stupila naredba šefa izraelske policije Moše Karadija da se pripravnost u zemlji podigne na nivo vanrednog stanja koje će trajati dokle god se ne završi taj istorijski proces.

Karadi je naredio i razmeštanje još dva dodatna prstena bezbednosnih snaga kako bi se stvorila tampon zona oko pojasa Gaze i na sever kroz pustinju Negev u južnom Izraelu. Cilj je da se spreče protivnici povlačenja u pokušaju da stignu do naselja koja će biti evakuisana.

U međuvremenu se 42.000 vojnika i policajaca, podeljenih u pet komandi, spremaju da zauzmu pozicije za evakuaciju. Broj pripadnika snaga bezbednosti koji će učestvovati u ovoj masivnoj operaciji bez presedana mogao bi dostići 53.000. Izrael je pre 38 godina osvojio pojas Gaze od Egipta sa samo dve brigade i manje od 20.000 ljudi; odlazak je očigledno daleko komplikovaniji. Snage za evakuaciju biće podeljene u šest prstenova: prvi je zadužen samo za evakuaciju, a ostali za blokadu puteva, odbranu od mogućih napada palestinskih ekstremista, patroliranje duž granice pojasa Gaze i u južnom Izraelu. Postoji i nulti prsten, koji će se baviti eventualnim nasilnim ispadima.

Očekuje se da će masovni egzodus Izraelaca iz pojasa Gaze trajati od sutra ujutro do srede u isto vreme. Računa se da će biti potrebno tri-četiri sedmice da se evakuiše 21 naselje iz pojasa Gaze i još četiri, od ukupno 120, sa severa Zapadne obale. U njima živi više od 8.000 jevrejskih naseljenika. U ponedeljak ujutru, 15. avgusta, kombinovane jedinice policajaca i vojnika ući će u sva naselja i u svaku kuću u pojasu Gaze. Oni će zabeležiti već iseljene domove, a preostale naseljenike obavestiti da imaju na raspolaganju 48 sati da odu inače će ih odredi vojske i policije evakuisati silom.

Zasad se ne zna da li će prvo biti evakuisana naselja na severu, u kojima se očekuje najmanji otpor ili uporišta trvrdolinijaša na jugu. Za svaki dom je već određena ekipa. Izraelski obaveštajci imaju podatke o broju svake kuće, broju stanara u njoj, poznato im je kakav automobil voze, pa čak da li imaju psa ili mačku i da li će otići mirno ili će se suprotstaviti evakuaciji. Za one koji prekrše zakon, spremno je 900 zatvorskih ćelija i mnogobrojni drveni kavezi za jevrejske naseljenike koji pobegnu na krov kako bi izbegli iseljavanje.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Poslednji minuti pred povlačenje jevrejskih naselja iz pojasa Gaze
U Šri Lanki juče uvedeno vanredno stanje
Biće potrebni dani da se raščisti gužva na Londonskom "Hitrou"
Kastro proslavio 79. rođendan
Čehe strah od albanskih terorista
Još jedna eksplozija u Turskoj
 


     


FastCounter by LinkExchange