GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 14. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Mere za zaštitu svetinja

BEOGRAD - Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju predložio je niz mera kako bi se poboljšala zaštita srpske baštine na Kosovu i Metohiji.

Potpredsednik Koordinacionog centra Ninoslav Krstić zatražio je od predstavnika Kfora da manastiri i dalje ostanu pod zaštitom Kfora jer prenošenje zaštite na lokalnu policiju nije prihvatljivo, posebno u svetlu prošlogodišnjih martovskih zbivanja, u kojima je KPS odigrala ulogu od potpune pasivnosti do otvorene kolaboracije sa izgrednicima. "Prisustvo Kfora oko najznačajnih manastira je od velike važnosti i kao jasna poruka da se neće tolerisati nastavak sistematskog uništavanja naših svetinja", navodi se u predlozima. Krstić je upozorio da su posebni prioriteti Pećka patrijaršija, Visoki Dečani i Gračanica i da je važno očuvanje takozvanih "čekpointa" (kontrolnih punktova), koji su važan garant bezbednosti. "Ranija strategija da se monaštvo evakuiše i da se manastiri ostave napadačima na uništenje pokazala se kao tragična za našu kulturnu baštinu", istakao je Krstić.

Jedan od zahteva odnosi se i na zadržavanje pratnje Kfora za vernike, sveštenstvo i monaštvo zbog nepostojanja slobode kretanja za Srbe. "Angažovanost Kfora u obezbeđivanju pratnji obezbediće makar i minimalne uslove za zaštitu verskih prava, kao jednih od osnovnih ljudskih prava vernika SPC-a". Takođe, Krstić je naveo da je neophodno i vojno obezbeđenje svih verskih i kulturno-istorijskih spomenika koji su srušeni ili oštećeni u martovskim događajima, a čija se obnova očekuje. Tada je, podsetimo, uništeno 35 manastira i crkava, od sredine juna 1999. godine ukupno je oštećeno, spaljeno ili do temelja srušeno čak 150 hramova.

P. P.


vesti po rubrikama

^politika

Neizvesno kada će biti isporučen haški optuženik
Dvogodišnjica masakra na Bistrici
Unmik opet radi na štetu Srba
Mikan Velinović, osnivač Srpskog oslobodilačkog i antiterorističkog pokreta u pokrajini
Mere za zaštitu svetinja
Gde su šta rade : Mihailo Marković: Šetam sa Ćosićem
Da se ne zaboravi : Dačić: Drašković mora da ide
 


     


FastCounter by LinkExchange