GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 14. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Unmik opet radi na štetu Srba

BEOGRAD / PRIŠTINA - Zamenik šefa Unmika Lari Rosin potpisao je u petak uveče izvršnu uredbu o decentralizaciji u pet pilot opština, po takozvanom Planu 'B' kosovske vlade.

Ovaj plan je u petak podržala i Kontakt grupa plus za Kosovo, dok su ga predstavnici srpske zajednice i Vlada u Beogradu odbacili kao nepovoljan i loš za manjinske zajednice.

Plan 'B' za decentralizaciju predviđa pet pilot opština, i to Gračanicu, Đeneral Janković, Junik, Mamušu i Parteš. Po izvršnoj uredbi, opštini Parteš, gde žive Srbi, biće pripojena još dva sela iako su Srbi tražili tri. Isto tako, opština Gračanica obuhvatiće još tri srpska sela, ali ne i Čaglavicu.

Ono što su predstavnici srpske zajednice označili kao posebno loše jeste dodavanje katastarske jedinice Ajvalija, u kojoj živi oko deset hiljada Albanaca, Gračanici. Lari Rosin je istakao da je stvaranje pet pilot projekata solidan prvi korak funkcionisanja decentralizacije koji će biti test za koncept bolje vlasti na lokalnom nivou. Sekretar Koordinacionog centra za Kosmet Vladimir Cucić juče je apelovao na Unmik da potpuno uvaži predloge predstavnika srpske zajednice na Kosovu i Metohiji u vezi sa opštinama Gračanica i Parteš, u okviru primene 'B' plana.

On je rekao da uredbe Unmika o stvaranju pet pilot opština predstavljaju "neprijatno iznenađenje" jer ponovo "uopšte nisu uzeti u obzir legitimni interesi srpske i drugih nealbanskih zajednica". Predsednik Zajednice srpskih opština i naselja na Kosovu i Metohiji Marko Jakšić izjavio je za Srnu da je ključ podržavanja Plana 'B' Vlade Kosmeta od Kontakt grupe da se Beograd isključi iz pregovora i da se Srbima ponude političke "mrvice" pred izveštaj specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za pitanje ostvarivanja standarda na Kosovu Kaja Ejdea.

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da se ovakav potez Unmika i kosovske vlade mogao očekivati i optužio zvanični Beograd da je odgovoran što je svojim stalnim odbijanjem i sprečavanjem predstavnika Srba da preuzmu deo posla na terenu doveo srpsku zajednicu u težak položaj. "Mislim da odbijanje ovog plana može dovesti do toga da će Srbi ostati potpuno isključeni iz decentralizacije i da ćemo onda imati ubrzanje procesa rasprava o konačnom statusu", rekao je Ivanović.

Varijanta 'B' Plana Vlade Kosova za decentralizaciju može da ugrozi opstanak Srba na centralnom Kosmetu i u Kosovskom Pomoravlju i kao takva je veoma opasna, ocenili su predstavnici Srba iz tih delova pokrajine.


vesti po rubrikama

^politika

Neizvesno kada će biti isporučen haški optuženik
Dvogodišnjica masakra na Bistrici
Unmik opet radi na štetu Srba
Mikan Velinović, osnivač Srpskog oslobodilačkog i antiterorističkog pokreta u pokrajini
Mere za zaštitu svetinja
Gde su šta rade : Mihailo Marković: Šetam sa Ćosićem
Da se ne zaboravi : Dačić: Drašković mora da ide
 


     


FastCounter by LinkExchange