GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 14. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Dvogodišnjica masakra na Bistrici

GORAŽDEVAC / PEĆ - Parastosom u crkvi Svete Bogorodice u Goraždevcu, kod Peći, paljenjem sveća i polaganjem cveća na grobove ubijenih, juče je obeležena dvogodišnjica oružanog napada na srpske mladiće i devojke na reci Bistrici.

Još nepoznati počinioci ubili su tada Ivana Jovovića (18) i Panteliju Dakića (13), a povredili Draganu Srbljak, Marka Bogićevića, Bogdana Bukumirovića i Đorđa Ugrinovića. Istraga ni dve godine posle ubistva nije utvrdila ko je izvršio napad. Dragana Srbljak, koja je u tom napadu ranjena u nogu, rekla je da mladi iz Goraždevca od tog dana ne idu na kupanje na Bistricu. "To što se dogodilo nikada ne mogu izbrisati iz sećanja jer sam videla kako pucaju na nas i kako padaju moji drugovi", rekla je Dragana, danas učenica Medicinske škole u Kosovskoj Mitrovici.

Otac ubijenog Pantelije Dakića, Milisav, ukazao je na to da je Unmikov policijski komesar Štefan Feler posle napada izjavio da će "prevrnuti svaki kamen da pronađe ubice" dece, a da je danas, dve godine kasnije, taj slučaj "završio u nekoj fioci". Meštani Goraždevca, gde danas živi oko hiljadu Srba od oko 2.000 koliko ih je živelo do 1999, rekli su da se "u poslednjih desetak dana sve češće čuju rafali iz susednih albanskih sela". "Iz Kfora i Unmika stižu uveravanja da su to svadbe, ali mi znamo da su to provokacije i čekamo svake noći da nas napadnu", rekao je Dakić. Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je zabrinutost što ubistvo srpskih dečaka nije rasvetljeno ni posle dve godine i ocenio da je to još jedan primer neispunjavanja standarda na Kosovu i Metohiji. "Krajnje je zabrinjavajuća činjenica da privremene kosovske institucije i Unmik još nisu otkrili zločince koji su ubili dvoje dece, a četvoro ranili", naveo je Tadić u pisanoj izjavi. On je ocenio da je to dokaz da društvo na Kosovu i Metohiji "nije spremno da bude demokratsko niti multietničko" i da je "još jedan primer da su standardi daleko od ispunjenja".

Povodom dvogodišnjice masakra Eparhija raško-prizrenska SPC-a ocenila je da je taj napad pokazao da "ekstremistima u njihovim namerama da proteraju preostalo srpsko stanovništvo sa ovih prostora nisu sveti ni životi nevine dece". "Koliko god da je zločin u Goraždevcu ostao neprebolna rana još je možda neprebolnija činjenica da predstavnici takozvane međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji i lokalni organi bezbednosti do danas nisu pronašli počinitelje ovog zločina", navela je Eparhija.

G. J.


vesti po rubrikama

^politika

Neizvesno kada će biti isporučen haški optuženik
Dvogodišnjica masakra na Bistrici
Unmik opet radi na štetu Srba
Mikan Velinović, osnivač Srpskog oslobodilačkog i antiterorističkog pokreta u pokrajini
Mere za zaštitu svetinja
Gde su šta rade : Mihailo Marković: Šetam sa Ćosićem
Da se ne zaboravi : Dačić: Drašković mora da ide
 


     


FastCounter by LinkExchange