GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 14. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Neizvesno kada će biti isporučen haški optuženik

Lukić u Hagu tek za godinu dana

BUENOS AJRES / BEOGRAD - Argentinski federalni sudija Jorge Urso odbio je da odgovori na pitanje kada će i kome biti izručen haški optuženik Milan Lukić, koji je uhapšen 8. avgusta u Buenos Ajresu.

Ćutanje federalnog sudije, međutim, ne čudi, s obzirom na to da je slučaj Milana Lukića za argentinsko sudstvo jedinstven. Do sada ono nije imalo iskustva u saradnji sa Haškim tribunalom, što važi i za ostale južnoameričke zemlje. Dodatnu poteškoću predstavlja činjenica da će u Argentinu verovatno stići najmanje dva zahteva za ekstradiciju Lukića.

Kako smo saznali, u slučaju da argentinski sud dobije dva ili više zahteva za izručenje, do konačne ekstradicije Lukića, koga optužnica Tribunala tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, moglo bi da prođe od tri meseca do godinu dana. Za sada u argentinski sud zvanično nije stigao ni zahtev vlasti Srbije i Crne Gore, ni Haškog tribunala, s tim što je, prema rečima portparola Tribunala, Argentina obavezna da sarađuje sa ovom institucijom i da Lukića treba automatski da isporuči Tribunalu.

U slučaju da se isporuka Lukića traži na osnovu dve ili više različitih optužnica, argentinski sud bi mogao da naloži ekstradiciju Lukića u sve zemlje, s tim što prioritet, prema rečima sudije vrhovnog suda Argentine, Karmena Arhiba, ima Hag. O svemu tome odlučiće federalni sudija Horhe Urso tek kad u Argentinu stignu svi zahtevi za izručenje Lukića.

Kako saznajemo od Danijela Rodrigesa, predstavnika za štampu Federalne policije Argentine, Milan Lukić se više ne nalazi u Buenos Ajresu već je prebačen u državni zatvor, 30 kilometara od glavnog grada Argentine. On je prethodno zatražio da bude premešten na sigurnije mesto zbog opasnosti da bude ubijen u Argentini, dodaje Rodriges.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim LJajić rekao je da Lukić nema državljanstvo Srbije i Crne Gore. Ministarstvo je od državnih organa tražilo dokumentaciju potrebnu za podnošenje zahteva za izručenje Lukića, koji je u Srbiji u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina u Sjeverinu. "Od MUP-a Srbije stigao je odgovor da se on ne vodi u knjizi državljana SCG", rekao je LJajić i dodao da to neće uticati na podnošenje zahteva za izručenje Lukića.


vesti po rubrikama

^politika

Neizvesno kada će biti isporučen haški optuženik
Dvogodišnjica masakra na Bistrici
Unmik opet radi na štetu Srba
Mikan Velinović, osnivač Srpskog oslobodilačkog i antiterorističkog pokreta u pokrajini
Mere za zaštitu svetinja
Gde su šta rade : Mihailo Marković: Šetam sa Ćosićem
Da se ne zaboravi : Dačić: Drašković mora da ide
 


     


FastCounter by LinkExchange