GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 9. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


INTERVJU Sanda Rašković-Ivić, psihijatar i potpredsednik DSS-a

Izbori posle novog ustava

Moje mišljenje se u stranci uvažava, ono nema pol i ne nosi nikakve ženske atribute

BEOGRAD - Sanda Rašković-Ivić, potpredsednik DSS-a, za Glas govori o tome da li je nama Srbima zaista neophodan psihijatar, zbog čega je nastavila tamo gde je stao njen otac, zašto je Vojislav Koštunica pravi izbor, ali i kako se ona, kao jedina dama u vrhu stranke, oseća među muškarcima.

- Ovo je za mene velika čast, ali još mi je milije što je DSS sa sebe skinula imidž mačo stranke - kaže jedan od potpredsednika DSS-a Sanda Rašković-Ivić.

Ostalu četvoricu potpredsednika ubedljivo ste potukli.
- Jeste, ali ipak postoji granica kada žena prestaje da bude dama i postaje politički kolega. Moje mišljenje se uvažava i ono se ne gleda kao razmišljanje jedne dame, već kao ravnopravnog kolege. Prema tome, ono nema pol i ne nosi nikakve ženske atribute. Zato mi i prija da budem među muškarcima u stranci koji me poštuju. Lagala bih ako bih rekla da nije tako.

Hapšenje sina Radovana Karadžića samo je odraz nemoći

- Pre svega kao majka, a tek onda i kao psihijatar, potpuno razumem LJiljanu Zelen-Karadžić. Poznajem je, i verujte, isto bih postupila kao i ona. Normalno je da svaka majka, ma koliko voli svoga muža, kada se nađe u situaciji da žrtvuje svoje dete ili supruga - dete je ipak dete. Ono je plod naše krvi i mleka i vrlo teško se žrtvuje zarad ideala. Hapšenje Radovanovog sina je bruka, ali i odraz slabosti, nemoći i kukavičluka - kaže Sanda Rašković-Ivić.

Zoran Drakulić je politički nezreo

- Zoran Drakulić nije poštovao partijsku lojalnost i interes stranke. Ako je interes da se koalicioni partneri i dogovori poštuju, onda je to u odnosu na lični - mnogo viši interes od političkih prepucavanja. Mislim da je to jedno dosta nezrelo političko ponašanje - smatra Sanda Rašković Ivić.

Na ovu funkciju ste došli u vreme kada se DSS sve više suočava s mnogim problemima, pa čak i ucenama zarad opstanka vlade.
- U svakom političkom životu neophodno je puno kompromisa. Istina je da se DSS dogovara sa svojim koalicionim partnerima, ali se trudimo da ne izneverimo ni stranačka očekivanja. Ucena je loša stvar, a da li i koliko toga ima, pošto nisam u izvršnoj vlasti - zaista ne znam. Mi ne bežimo od izbora, ali mislim da su oni tek posle usvajanja novog ustava prirodna stvar, jer će on sigurno dosta promeniti način funkcionisanja i države i društva. A do tada bi mi Srbi trebalo da pokažemo malo više ljudske i političke zrelosti.

Koliko Vam je ime Vašeg oca, čuvenog psihijatra dr Jovana Raškovića, pomoglo ili odmoglo u politici?
- U tom smislu njegovo ime bilo mi je od velike pomoći. Više sam puta rekla da mi otac iz groba otvara vrata. Uspomena na njega i njegove političke ideje, koje se iz dana u dan pokazuju kao prave i istinite, uticale su da nastavim tamo gde je on stao. U DSS-u moj otac i njegova politika vrlo su cenjeni, kao i u SDS-u, koju je on i osnovao. Ta stranka spajala je sve svesrpsko, nacionalno i demokratsko, a upravo u DSS-u imamo taj spoj. Zato je DSS moj pravi izbor i ja sam sebe definitivno našla u toj stranci, ali nisam zanemarila ni svoj osnovni posao za koji sam se školovala nastavljajući porodičnu tradiciju.

Smatrate li da je nama Srbima posle svega što smo prošli zaista potreban psihijatar?
- Generalno, bez obzira na sve, mi smo kao nacija prilično zdravi, stameni i vrlo smo normalni. Ipak, ono što još primećujem, a to je i normalan svetski trend da patologija ide ka depresivnom, anksioznom i donekle prema paranoidnom, dok su kod nas depresivnost i pesimizam u malom porastu - zbog onoga što smo prošli kao konzumenti ili svedoci.

Ali, rekla bih da u svemu tome i mediji imaju bitnu ulogu, stalno insistirajući na katastrofičnim vestima i plašenju naroda. To, svakako, neće dobro da deluje na mentalno zdravlje ljudi. Pritom, naravno, ne vidim da bi trebalo pričati kako nam teku med i mleko, ali zastrašivanje bez čvrstih argumenata svakako nije ni zdravo. Neka realna mera mora da se nađe.

S. Vojinović


vesti po rubrikama

^tema

INTERVJU Sanda Rašković-Ivić, psihijatar i potpredsednik DSS-a
"Knjaz" i truba prave lom u glavi
Spas za riznice svetske baštine
 
 


     


FastCounter by LinkExchange