GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 9. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Optuženi osumnjičeni za napade 21. jula u Londonu

Kovali zaveru radi ubistva

LONDON - Britansko pravosuđe podiglo je tokom vikenda optužnice protiv svih osumnjičenih koji su 21. jula pokušali da aktiviraju bombe u Londonu.

Trojica osumnjičenih, od kojih su dvojica direktno pokušala da izvedu razorne terorističke napade, optuženi su za zavereništvo radi ubistva i posedovanje eksplozivnih supstanci. Četvrti osumnjičeni - Jasin Hasan Omar (24) optužen je u subotu za ista krivična dela, a sumnja se da je upravo on izveo neuspeo teroristički napad na stanici podzemne železnice Voren strit u Londonu.

Optužnicama su obuhvaćeni svi koji su počinili ili učestvovali u pokušaju da se počine bombaški napadi 21. jula u Londonu, osim Hamdija Isaka koji je uhapšen u Italiji i trebalo bi da bude izručen britanskim vlastima. Optužnice su podignute protiv Moktara Saida Ibrahima (27) koji je pokušao da aktivira bombu u londonskom autobusu na liniji 26, Ramzija Muhameda za kog se sumnja da je to isto pokušao da učini na stanici metroa Oval i Kvakua Asjedua (32), precizirao je Skotland jard. Asjedu je nosio petu bombu koju je policija pronašla neeksplodiranu 23. jula u jednom parku na zapadu Londona.

Posle ovih napada, Poljska i Češka jačaju snage za borbu protiv terorizma, a Prag u septembru očekuje velika vežba napada na metro, koji ima i Varšava.

Francuska obaveštajna služba saopštila je da je upozorila Britance na opasnost od napada islamskih ekstremista iz Pakistana samo nekoliko dana pre napada u Londonu 7. jula, piše Figaro. U dokumentu, čije delove list citira, naglašava se da je Britanija meta napada s najvišeg nivoa Al kaide, te da moguće izvršioce treba tražiti među pripadnicima pakistanske zajednice u Britaniji. Izveštaj je napisan na dvadesetak strana.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Kovali zaveru radi ubistva
Ruski mornari pisali oproštajna pisma
Bibi ruši Šarona
Teheran provocira rat
Sadam obožavao beduinska jela
 


     


FastCounter by LinkExchange