GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Hrvatski helsinški odbor "iskopao" još jedan zločin

Odstrel Srba i u Sarvašu kod Osijeka

ZAGREB - U Hrvatskoj je otkriven još jedan slučaj likvidacije srpskih civila u vreme rata, u selu Sarvaš, u neposrednoj blizini Osijeka, javlja Srna.
Taj zločin, o kojem se dosad nikad nije govorilo, u javnost je iznela osječka kancelarija Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), prema čijim je podacima u Sarvašu 2. avgusta 1991. ubijeno najmanje devetoro civila, uglavnom Srba, ali, navodno, i nekoliko Hrvata.

Prema tvrdnjama neimenovanih svedoka, taj zločin bio je odmazda zbog pogibije 39 "hrvatskih branitelja" u obližnjem selu Dalj, dan ranije u napadu srpskih, kako se kaže, paravojnih jedinica.

U hrvatskom tužilaštvu u Zagrebu, juče je, prema pisanju Vjesnika, trebalo da se pojavi svedok likvidacija Srba u Osijeku 1991. i 1992, koji se pre tri dana sastao s predsednikom HHO Žarkom Puhovskim. Neimenovani očevidac trebalo je da se sastane i s glavnim državnim tužiocem Mladenom Bajićem, koji je, navodi list, prekjuče poručio Puhovskom da je "zainteresovan za tog svedoka". Jedino nije sigurno hoće li ta osoba, zbog straha, pristati i da bude svedok tužilaštva.

Krajem prošle nedelje, zagrebački advokat Ante Nobilo izneo je tvrdnju da su likvidacije Srba u Vukovaru bile masovnije od onih u Osijeku, a novinar iz Zadra Šenol Selimović, javlja Fonet, izjavio je za Slobodnu Evropu da je i u tom gradu, kao i u Osijeku, bilo ubistava Srba i podsetio da je o tome, uprkos pretnjama, govorio i pre 13 godina.

Selimović je naveo i imena žrtava - policajaca Nenada Aćimova, Gojka Bjelanovića, Krste Kosovića, Pavla Opsenice, direktora zadarskog staračkog doma Radovana Pandurskog, i podsetio na ubistvo trojice zarobljenika. Prema nekim saznanjima, takvih slučajeva u Zadru, koji je tada imao 60.000 stanovnika, bilo je između 10 i 20.

Perić uhapšen, Pupovac isporučen

Na osnovu Interpolove poternice iz Zagreba, austrijska policija uhapsila je Srbina Stevana (Miloša) Perića, rođenog 1975. u selu Berak kod Vukovara, potvrdio je juče Srni šef "Veritasa" Savo Štrbac. Perića i još 45 Srba Hrvati terete za ratni zločin nad civilima u selu Berak. "Perić, koji ima dvojno državljanstvo Hrvatske i SCG, pre mesec dana uzeo je hrvatski pasoš, ali je prethodno proverio da se njegovo ime ne nalazi na listi ratnih zločinaca. Potom je otišao u posetu sestri u Austriji, gde ga je na granici s Mađarskom uhapsila austrijska policija", naveo je Štrbac.
Opet na osnovu Interpolove poternice, vlasti BiH su isporučile Hrvatskoj Srbina Nevena (Nedeljka) Pupovca, rođenog 1968. u selu Raštević, u opštini Benkovac. On je osuđen u Hrvatskoj u odsustvu na osam godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina u selu Rašetić.

Odšteta za ubijenog Milana Skendžića

Hrvatska je izgubila još jedan spor za naknadu štete za izgubljen život jer prema presudi opštinskog suda u Otočcu porodica nestalog, i najverovatnije ubijenog, Milana Skendžića dobila nešto manje od milion kuna (oko 11 miliona dinara), piše Večernji list, a prenosi Tanjug. Skendžića su 1. novembra 1991. od kuće odveli hrvatski policajci i otad mu se gubi svaki trag. Porodica Skendžić, to jest Milanova žena Josipa, podnela je zahtev za više od milion kuna odštete, a slučaj se vodio od marta 2002. U maju ove godine sud je usmeno objavio presudu koja je sada i u pisanom obliku stigla advokatima Skendžića. Svako od troje članova te porodice dobiće po 230.000 kuna odštete, a na ime izgubljenog izdržavanja Hrvatska je dužna da im mesečno isplaćuje po 400 kuna svakom.


vesti po rubrikama

^balkan

Hrvatski helsinški odbor "iskopao" još jedan zločin
Film Suzane Mančić u Parlamentu FBiH?
 


     


FastCounter by LinkExchange