GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 02. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nova jabuka razdora u srpskom vrhu su izbori za ustavotvornu skupštinu, na kojima insistiraju Brisel i Solana

Brisel svađa Koštunicu i Labusa

Janković: DSS stalno ponavlja da bismo, u slučaju raspisivanja izbora za ustavotvornu skupštinu, potisnuli u drugi plan pregovore sa EU, a to nikako ne bi valjalo zbog ulaska u godinu u kojoj se rešava konačna sudbina Kosova, a možda i državne zajednice
Predrag Marković ne zna više na koji način da priđe šefovima poslaničkih grupa i urazumi ih povodom donošenja novog ustava

Najava vicepremijera Miroljuba Labusa da će se za mesec dana isterati na čistac istinu o tome hoće li DSS i dalje da sprovodi dogovorene reforme otkriva da postoji sukob predsednika G17 plus sa dvojcem Vojislav Koštunica - Mlađan Dinkić, saznaje Glas u vrhu stranke G17 plus.

Nova jabuka razdora u srpskoj vladi su izbori za ustavotvornu skupštinu, na kojima Brisel i Havijer Solana insistiraju, a za šta poslednja dvojica, za sada, neće ni da čuju. Još prilikom dobijanja pozitivne ocene Studije izvodljivosti, komesar za proširenje EU Oli Ren jasno je stavio do znanja da, između ostalog, bez novog ustava ne možemo potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, a što je Labusu i naglašeno prilikom nedavne posete Briselu. Takođe, podvučeno mu je da se taj posao što pre odradi. Budući da je, prema svim istraživanjima, podrška vladajućoj koaliciji među građanima minorna, ni Koštunici, a ni Dinkiću ne pada na pamet da to i zvanično provere, iako bi odlaganje izbora moglo biti još ubitačnije zbog mnogobrojnih teških pitanja koja čekaju rešenja.

Restrukturiranje NIS-a

Nebojša Medojević misli da bi najbolje rešenje za NIS bilo restrukturiranje i pravljenje moderne korporacije koja bi mogla da se suprotstavi konkurenciji na tržištu. "Treba napraviti biznis-plan, a država treba da ima deo akcija u svom vlasništvu, dok jedan deo akcija treba podeliti zaposlenima, kao i u drugim preduzećima. Treba da se modernizuju rafinerije i da se napravi konkurentna kompanija. A onda bi trebalo emitovati mali paket akcija i kotirati ih na nekoj svetskoj berzi. Sa tim parama se poveća vrednost kompanije i dobije se veliki rejting na svetskom tržištu", poručuje Medojević.

Svako ima neku svoju sitnu računicu

Analitičar Slobodan Antonić smatra da su izbori dobri za politički život Srbije, ali da u ovom trenutku nije pravo vreme da oni budu raspisani. "Izborima se pročišćava politička scena. Uostalom, vidite koliko je nakon poslednjih izbora otpalo stranaka. Ipak, mišljenja sam bi bilo najbolje da izbori budu održani tek posle donošenja ustava, jer bi na neki način to donelo neku sigurnost državi", kaže Slobodan Antonić. Ipak, dodaje on, svi politički akteri u Srbiji trenutno imaju neku svoju sitnu računicu zbog čega ne insistiraju da se ide na nove izbore ili, pak, zašto pritiskaju da se donese novi ustav.
- Zašto bi, uostalom, Vojislav Koštunica rušio Vladu Srbije koja ima neke ideje i ambicije? Prema tome, zašto bi on to radio zbog nekih stvari za koje smatra da nisu mnogo značajne, uostalom, sećate se afere sa privatizacijom aranđelovačkog "Knjaza"? U takvim situacijama on uglavnom pokušava da se objasni sa svojim koalicionim partnerima. Pretpostavljam da će tako biti i sa NIS, odnosno da će i tu naći rešenje kako bi sačuvali Vladu Srbije, pa makar i napravili neki kompromis, u stilu - bolje i mršava nagodba nego debela parnica - tvrdi Antonić.

S. V.

Da se u vladajućoj koaliciji dobro trese zbog mogućih izbora, Glasu je nezvanično potvrđeno i iz još jedne partije koja deli vlast. Naime, pritisak na Koštunicu je veliki i nije samo Labus taj koji insistira da ove jeseni budu raspisani izbori.
Kao što je i običaj, iz obe partije stižu tvrdnje da u Nemanjinoj 11, a i oko nje, nema nikakvih problema, da tamo, maltene, teku med i mleko.

Visoki funkcioner G17 plus Branka Bošnjak tvrdi da se pitanje izbora ne postavlja, da je novi ustav jedan od prioriteta, kao i da se u vladajućoj koaliciji dogovor o tempu i sadržaju reformi ne dovodi u pitanje.

- Uostalom, DSS je u odnosu na vreme od pre dve godine mnogo promenio i sada jasno pokazuje da je čvrsto za reforme. Zato nema nesuglasica među nama. I baš od Miroljuba Labusa sam dobila informacije da Koštunica u Briselu, kao i celoj međunarodnoj zajednici, ima dobar rejting - objašnjava Bošnjakova.

A tek su Dinkić i Labus u međusobno odličnim odnosima, tvrdi ona, kao što su uvek i bili.
- Svako se bavi različitim poslom, pa se tako dešava da ponekad čujemo različita mišljenja o pojedinim problemima. Svako ima pravo da da svoj sud. To, međutim, ne znači da nam nije poznat i zajednički put kojim mora da se ide - ističe Bošnjakova.

Funkcioner G17 plus tvrdi i da joj se predsednik srpskog parlamenta Predrag Marković ovih dana žalio kako se niko ne obazire na njegove kontinuirane apele da se problem ustava reši. Marković, kaže, ne zna više na koji način da priđe šefovima poslaničkih grupa i kako da ih urazumi povodom donošenja ustava.

I potpredsednik DSS-a Vladeta Janković tvrdi da je vladajuća koalicija učinila sve što je mogla na donošenju ustava i podseća da je Vlada Srbije "davno dostavila Skupštini svoj usaglašen predlog".
- DSS i dalje smatra da što pre obavimo taj posao, to je bolje za nas. Međutim, ne mislim da je put do izbora ustavotvorna skupština, pošto bi nam to rešenje oduzelo mesece za političku kampanju, a donelo bi i nove političke potrese - kaže Janković.

On ističe i da DSS stalno ponavlja da bismo, u slučaju raspisivanja izbora za ustavotvornu skupštinu, potisnuli u drugi plan pregovore sa EU, a to nikako ne bi valjalo ni zbog ulaska u godinu u kojoj se rešava konačna sudbina Kosova, a možda i državne zajednice.
A prema izjavama ministara i potpredsednika vlade može se zaključiti da su privatizacija NIS-a i nastavak "zacrtane ekonomske politike" izazvali potrese unutar vlade.

Razmimoilaženje u stavovima o vođenju ekonomske politike Miroljuba Labusa i Vojislava Koštunice, ekonomista Nebojša Medojević vidi kao sukob struktura moći i interesa kapitala.
- To je politika i stvar podele vlasti. Normalno je da se pojavi koškanje između struktura moći i uticaja interesa međunarodnog kapitala. Bilo bi dobro da vlada zaštiti opšti interes, a ne da bude na jednoj, odnosno na drugoj strani. Nije dobro da vlada štiti interese domaćeg kapitala, ali nije dobro ni da podleže pritiscima Međunarodnog monetarnog fonda. MMF ne radi to za korist Srbije nego da progura neki strani kapital. Tako velike strateške kompanije, kao što je NIS, ne bi se smele privatizovati bez sagledavanja efekata na nacionalnu ekonomiju. Potrebno je uraditi "kost-benefit" analizu svih mogućih scenarija, izmeriti dobre i loše strane, a nije urađena nijedna. Trenutno je najgori "status ljuo"-upozorava Medojević.

Politika i politički motivi, nastavlja on, upravljaju kompanijom. "NIS smanjuje konkurentnost na tržištu i gomila gubitke, zahvaljujući odlukama vlade da se ne poveća cena nafte. U kompaniji vlada javašluk i godinama se izvlači profit nekim poslovima. Nekima to možda odgovara, ali državi sigurno ne. Mislim da NIS nije za brzopletu prodaju, jer tako država gubi kontrolu u strateškoj grani privrede. Državi ostaje da uređuje tu granu zakonima, ali pitanje je koja će vlada moći da komotno donosi zakone koji ne odgovaraju nekoj moćnoj stranoj kompaniji", naglašava Medojević.

Stručnjaci imaju različita mišljenja u pogledu najboljeg rešenja za privatizaciju NIS-a - odmah privatizacija, kako zahteva MMF, ili prvo restrukturiranje i modernizacija pa onda privatizacija.
Miroslav Prokopijević, direktor Centra za slobodno tržište, smatra da je najbolje odmah prodati NIS, jer bi restrukturiranje bilo samo gubljenje novca i vremena. "Za restrukturiranje je potreban novac, a vreme će učiniti da NIS izgubi još više tržišta. Država mora da se povuče iz upravljanja naftom i naftnim derivatima, pa da se onda privatizuje. Kod zastupanja restrukturiranja pa privatizacije, DSS možda više ima u vidu političke posledice, dok, s druge strane, G17 plus više reaguje na pritiske MMF-a. Ipak, ovi problemi se ne rešavaju na televiziji i u medijima već iza zatvorenih vrata", tvrdi Prokopijević.

J. Jevremović ,M. Obradović


vesti po rubrikama

^tema

Brisel svađa Koštunicu i Labusa
Istekao rok za uklanjanje crkve
Japan pomaže zdravstvene ustanove
 
 


     


FastCounter by LinkExchange