GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 02. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Opet pat pozicija u pregovorima EU-Iran o atomskom programu te zemlje

Još jedan iranski ultimatum Evropi

Ako Evropljani ne kažu kako da se reši nuklearni spor, proradiće pogoni za uranijum

TEHERAN - Iran je za jedan dan, odnosno do juče u 17 sati, produžio rok Evropskoj uniji da podnese predlog za rešavanje spora oko iranskog nuklearnog programa i poručio da je spreman da - ako EU ne odgovori na vreme - odmah u rad pusti fabriku za konverziju uranijuma u gradu Isfahan, na severu zemlje.

Strah od atomske bombe

EU i SAD smatraju da Iran pokušava da proizvede nuklearno oružje i upozoravaju da će, ako obnovi konverziju uranijuma ili njegovo obogaćivanje, početi proces koji će voditi sankcijama UN. U fabrici u Isfahanu ruda uranijuma, koja se vadi iz pustinje u centru Irana, prerađuje se u gas uranijum-heksafluorid. Taj gas može da se ubacuje u centrifuge koje se koriste za obogaćivanje uranijuma, koji se koristi u nuklearkama, ali i za proizvodnju atomskog oružja. Britanska vlada juče je upozorila Iran da ne povlači jednostrane poteze, a šef francuskog MIP-a Filip Dust-Blazi izjavio je da treba sprečiti Iran da proizvede A-bombu, kao i da su pritisci Teherana "neprihvatljivi".

O toj nameri, Iranci su pismom obavestili i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA).
Do ovako napete situacije došlo je pošto je Iran još prekjuče postavio sličan rok koji EU nije ispunila i to uz poruku da nikada nije pristajala na rokove, te da će "potpun i detaljan predlog" dostaviti tokom nedelje.

"Ovo je poslednji dan kada Evropljani mogu da ponude svoj predloge", rekao je portparol iranskog MIP-a Hamid Reza Asefi. "Nastavićemo svoje aktivnosti, jer je krajnji rok došao i prošao, a Evropa nije ispunila obećanja koja je dala. Naša zemlja više ne može da čeka. Pokušavali smo da nastavimo pregovore s Evropljanima, ali izgleda da oni imaju neka ograničenja u razgovorima s Iranom", rekao je Asefi.

Iz EU, pak, kažu da su Irancima obećali da će im predlog dostaviti u avgustu, a ne do 1. avgusta. Vlade Britanije, Francuske i Nemačke, koje pregovaraju s Iranom, kažu da taj predlog Teheranu nameravaju da pošalju za nedelju dana. Očekuje se da će se u tom predlogu Iranu ponuditi ekonomska pomoć u zamenu za garancije da ta zemlja neće proizvesti nuklearno oružje.

Iz Teherana juče je stigla vest i da bi Iran mogao na kratko da zamrzne osetljivi A-program ako bi se EU saglasila da pregovara o pravu Teherana da sam obogaćuje uranijum.


vesti po rubrikama

^svet

Još jedan iranski ultimatum Evropi
Bler ide na godišnji odmor
Kletvama protiv iseljavanja iz Gaze
Umro kralj, nafta odmah poskupela
 


     


FastCounter by LinkExchange