GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 02. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Obnova Zočišta hrabri povratnike

KOSOVSKA MITROVICA - Vladika lipljanski Teodosije izjavio je da bilo kakvo uslovljavanje nastavka obnove manastira Zočište povratkom raseljenih Srba u to selo, neće doprineti uspostavljanju poverenja i povratku raseljenih.

Vladika Teodosije, koji je predstavnik Svetog arhijerejskog Sabora SPC u Komisiji za obnovu porušenih pravoslavnih crkava na Kosovu i Metohiji, istakao je da je mnogo logičnije da se prvo obnovi manastir Zočište, što bi dodatno ohrabrilo raseljene Srbe da se vrate u rodni kraj.

On i nastojatelj manastira Zočište protosinđel Petar su nedavno razgovarali sa predstavnicima Kfora o obnovi manastira Zočište i povratku srpskog naroda u taj deo Metohije.

Komandant multinacionalne brigade Jugozapad nemački general Norbert Stir predložio je da se uskoro održi sastanak "svih relevantnih faktora (UNMIK, Kfor, SPC i lokalnih institucija) kako bi se razmotrio ovaj predlog i pronašao najbolji način da se nastavi sa obnovom".

Obnova manastira Zočište, podsetimo, zaustavljena je prošle godine jer je prethodnik generala Stira, general Rihard Rosmanit, insistirao da prvo treba da se obnove kuće srpskih povratnika, a tek onda da se nastavi sa obnovom hrama. U međuvremenu, monasi su sredstvima koje je obezbedila Eparhija raško-prizrenska, obnovili deo konaka u kojima sada živi tročlano bratstvo. U manastirskoj kapeli se redovno održavaju bogosluženja, a na velike crkvene praznike služi se i na ruševinama porušenog hrama.

Takođe se nastavlja se i proces raščišćavanja terena u nekadašnjem srpskom delu sela Zočišta, gde su sve kuće zapaljene juna 1999. godine. Do sada su želju da se vrate u svoje rodno selo izrazile 44 srpske porodice. "Obnova svetinja treba da podstakne povratak vernog naroda jer su crkve i manastiri uvek bili glavni duhovni centri oko kojih se okupljao naš verni narod", rekao je vladika Teodosije.

G. J.


vesti po rubrikama

^politika

Počelo obeležavanje desetogodišnjice krvave operacije "Oluja"
Čuo je poziv, ali se neće predati
Obnova Zočišta hrabri povratnike
Srbi neće biti dekoracija
 


     


FastCounter by LinkExchange