GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 02. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Završne sekvence filma "Ivkova slava" snimljene u Valjevu

Šotra: Tešnjar je raj za filmadžije

U bioskopskim salama Šotrin film bi trebalo da se nađe posle premijernog prikazivanja u Centru "Sava", 24. oktobra

Cele protekle sedmice, u valjevskoj staroj čaršiji Tešnjar vrvelo je od ljudi, ovih i onih, domaćih i sa strane, iz ove ili one epohe. Oživeli dućani, po ulici posutoj slamom mnoštvo dama i gospode u starim teškim suknenim odelima, kao da su tek pristigli iz 19. veka. Naravno, reč je o vanrednoj situaciji - snimanju novog filma Zdravka Šotre "Ivkova slava". Završnim sekvencama u Valjevu, u nedelju je snimanje okončano.

A da je bilo lako, nije. U Pirotu, gde su bili pre Valjeva, kiša i nevreme. U Valjevu - žega. Šotra to, čini se, lako podnosi, ali ne i ostatak ekipe. Znoj na sve strane, brisanje, rashlađivanje... Ipak, posao je posao, a nije im ni prvi ni poslednji put da trpe različite nepogode. Čim se upale kamere i lupi klapa, paćenički izraz sa lica nestaje. O redu i upozorenjima znatiželjnim posmatračima brinu drugi.

Hoće li ovaj film ponoviti uspeh "Zone Zamfirove" ne zna se, ali se zna da Šotra uvek rado dolazi u Valjevo i da je oduševljen autentičnom atmosferom Tešnjara, očuvane čaršije iz 19. veka, za koju kaže da je jedinstvena u svetu i pravi raj za filmadžije.

- U Valjevu je predivno. Dolazio sam ovde i ranije, a planiram da dolazim i nadalje, pa i da snimam možda neki novi film, posebno zato što poslednjih godina upravo obrađujem tu epohu. Prijatni ljudi, gostoprimljivi i srdačni, a i ambijent je lep, kao stvoren za ovakva dešavanja. Tešnjar je, prosto, raj za filmadžije, jer je sačuvao autentičnost gradnje 19. veka. Celom dužinom može da se koristi. Snimao sam i ranije ovde dramu "Ilka", hteo sam da tu snimim i "Zonu", ali se producent nije složio. Želeo je da to bude baš u Nišu - rekao nam je Šotra u kratkoj pauzi između snimanja.

Sve je tu, i bez mnogo scenografskih intervencija, baš kao u vreme Stevana Sremca, pisca "Ivkove slave", dela po kom se sada prvi put snima i film. Tema je - neprevaziđeni srpski mentalitet, slava koja traje od Đurđevdana pa sve do Markovdana. Poznata filmska lica, među prvima Dragan Nikolić, Zoran Cvijanović, Anica Dobra, Dragan Bjelogrlić, Srđan Todorović...

Posmatrači, naravno, ne mogu da otprate kompletnu radnju filma, ali im je sve zanimljivo. Teško se i nevoljno udaljuju od mesta dešavanja, pa se opet vraćaju.
U bioskopskim salama film trebalo bi da se nađe posle premijernog prikazivanja u Centru "Sava", 24. oktobra.

B. O.


vesti po rubrikama

^kultura

Šotra: Tešnjar je raj za filmadžije
"Kiseonik" u Barutani
Pozorišne svečanosti u Tivtu
Stefanovski i Tadić na turneji u Hrvatskoj
Uspeh "Koštane"
 


     


FastCounter by LinkExchange