GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 02. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sladoledi u toplim danima najpodložniji kvarenju

Stalna kontrola jedini spas

Spas od tropskih vrućina Beograđani su ovih dana potražili u debelim hladovinama uz hladno piće i sladoled. Međutim, konzumacija sladoleda je mač sa dve oštrice. Iako sanitarni inspektori nastoje da redovno obilaze sve poslastičarnice i frižidere na ulicama, sladokuscima se preporučuje oprez jer je ledena poslastica najpodložnija kvarenju u ovim letnjim danima. Zato su u kompaniji "Deljug" u Staroj Pazovi najveći akcenat u lancu proizvodnje stavili na kontrolu.

Dnevno se obavi po 95 mikrobioloških analiza i to praćenje higijene, sladoledne smeše i finalnih proizvoda. Kompanija poseduje i sertifikat HACCP (Analiza rizika i kritičke kontrolne tačke), koji podrazumeva lanac kontrole od ulaska sirovine u fabriku, preko gotovog proizvoda dok ne stigne do kupca.

- Naši standardi u kontroli kvaliteta sladoleda bazirani su na evropskim standardima, ali i propisima koje predviđa domaći zakon. Po pitanju limita, naš zakon je mnogo stroži od evropskih propisa. Međutim, evropski zakoni zahtevaju ispitivanje mnogo većeg broja bakterija - kaže LJiljana Dujčinovski, direktor kontrole kvaliteta.

Najveći deo sirovina, kao i ambalažu, ova firma nabavlja od domaćih proizvođača. Samo se pojedini sirupi i deo ambalaže za porodične sladolede uvoze iz inostranstva. Samim tim nabavljačima sirovina postavljaju se određeni uslovi koji moraju da zadovolje domaće i evropske standarde.

- Ugovor sa dobavljačima potpisuje se na pet godina. Krajem sezone ocenjuje se da li pojedini dobavljači zadovoljavaju kriterijume za snadbevanje. Tako, recimo, "Imlek", od koga nabavljamo mleko, u obavezi je da ispunjava evropske standarde kako bi nas pratio. Za sada smo zadovoljni saradnjom - ističe Dujčinovski.

Međutim, proizvođači priznaju da i dalje imaju problema sa prodavcima koji ne čuvaju sladolede na odgovarajući način. Sa prodavcima na ulici nemaju problema jer se njihovi frižideri redovno kontrolišu, ali je problem sa prodavnicama koje ne poštuju sve propise čuvanja sladoleda.

S. T.


vesti po rubrikama

^Beograd

U vodu samo hladne glave
Svi uslovi stečeni a dozvola još nema
Vodiči dobre lekarske prakse
Ilindanski sabor na Novom Beogradu
Demokrate čekaju reprizu sednice
Sladoledi u toplim danima najpodložniji kvarenju
Zatvaranje ulica zbog dočeka vaterpolista
Flamenko na Platou
LJubav kao vazduh
Interkontinental galerija
Otvorena izložba kolaža
Video integracija života i stvaralaštva
Gradske vesti : Pomoć sugrađanima
 


     


FastCounter by LinkExchange