Spas od tropskih vrućina Beograđani su ovih dana
potražili u debelim hladovinama uz hladno piće i sladoled. Međutim,
konzumacija sladoleda je mač sa dve oštrice. Iako sanitarni inspektori
nastoje da redovno obilaze sve poslastičarnice i frižidere na
ulicama, sladokuscima se preporučuje oprez jer je ledena poslastica
najpodložnija kvarenju u ovim letnjim danima. Zato su u kompaniji
"Deljug" u Staroj Pazovi najveći akcenat u lancu proizvodnje
stavili na kontrolu.
Dnevno se obavi po 95 mikrobioloških analiza i to praćenje higijene,
sladoledne smeše i finalnih proizvoda. Kompanija poseduje i sertifikat
HACCP (Analiza rizika i kritičke kontrolne tačke), koji podrazumeva
lanac kontrole od ulaska sirovine u fabriku, preko gotovog proizvoda
dok ne stigne do kupca.
- Naši standardi u kontroli kvaliteta sladoleda bazirani su na
evropskim standardima, ali i propisima koje predviđa domaći zakon.
Po pitanju limita, naš zakon je mnogo stroži od evropskih propisa.
Međutim, evropski zakoni zahtevaju ispitivanje mnogo većeg broja
bakterija - kaže LJiljana Dujčinovski, direktor kontrole kvaliteta.
Najveći deo sirovina, kao i ambalažu, ova firma nabavlja od domaćih
proizvođača. Samo se pojedini sirupi i deo ambalaže za porodične
sladolede uvoze iz inostranstva. Samim tim nabavljačima sirovina
postavljaju se određeni uslovi koji moraju da zadovolje domaće
i evropske standarde.
- Ugovor sa dobavljačima potpisuje se na pet godina. Krajem sezone
ocenjuje se da li pojedini dobavljači zadovoljavaju kriterijume
za snadbevanje. Tako, recimo, "Imlek", od koga nabavljamo
mleko, u obavezi je da ispunjava evropske standarde kako bi nas
pratio. Za sada smo zadovoljni saradnjom - ističe Dujčinovski.
Međutim, proizvođači priznaju da i dalje imaju problema sa prodavcima
koji ne čuvaju sladolede na odgovarajući način. Sa prodavcima
na ulici nemaju problema jer se njihovi frižideri redovno kontrolišu,
ali je problem sa prodavnicama koje ne poštuju sve propise čuvanja
sladoleda.
S. T.