GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 02. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Proceduralne nepravilnosti prilikom uspostavljanja demokratske vlasti u Surčinu

Demokrate čekaju reprizu sednice

Potpisali smo zahtev u kome tražimo da se u roku od deset dana sazove sednica na kojoj će glavne tačke dnevnog reda biti opoziv predsednika veća i njegovog zamenika zbog nezadovoljstva načinom i rezultatima dosadašnjeg rada SO Surčin. Kad sam predavao zahtev, zvali su obezbeđenje, pretili, hteli su da nas izbace i tuku, pa sam bio prinuđen da zovem miliciju - kaže Vojislav Janošević iz DS

Deseta sednica Skupštine opštine Surčin, zakazana za juče zbog, kako je navedeno, "daljeg uzurpiranja vlasti u opštini od strane članova Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije" nije održana.

Odlukom Vlade Aleksandrova da istupi iz Odborničke grupe SRS-a i priključi se demokratskim snagama formirana je odbornička većina za smenu radikalno-socijalističkog rukovodstva. Na sednici održanoj 4. jula Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, Pokret snaga Srbije i Socijaldemokratska partija "preuzele" su vlast u SO Surčin. Međutim, ustaljivanju demokratske vlasti na putu se isprečila odluka Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu u kojoj se ukazuje na proceduralne nepravilnosti prilikom smene vlasti.

- Sednica nije održana jer smo pola sata pred početak uspeli da dobijemo rešenje Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu u kome stoji da smo napravili neke proceduralne propuste, tako da sednica od 4. jula nije legitimna. Međutim, ono što je za nas važnije je da je mandat Vlade Aleksandrova validan, a njegova ostavka, blanko potpisana, protumačena kao lični pravni čin - kaže Vojislav Janošević, demokratski zamenik predsednika opštine Surčin.

Predstavnici trenutne vlasti u Surčinu odluku Ministarstva vide kao demanti nastojanja demokratskih snaga koje "vrše politički pritisak na legalno izabranu vlast u Surčinu".

- Oni su održali sednicu pod vedrim nebom na kojoj su smenili i mene i članove opštinskog veća, ali mišljenje Ministarstva je da sam ja i dalje predsednik. Postupci demokrata su strašno manipulisanje i obmanjivanje javnosti koje ne služi nikome na čast - smatra Rajko Matović, predsednik opštine Surčin.

"Demokratska stranka mirno će sačekati reprizu sednice Skupštine opštine na kojoj će se još jednom pokazati da većina kojom raspolažu demokratske snage u Surčinu nije umanjena i na kojoj će građani konačno dobiti vlast koja će raditi u njihovom interesu", stoji u saopštenju Gradskog odbora Demokratske stranke.

- Potpisali smo zahtev upućen Rajku Matoviću u kome tražimo da u roku od deset dana sazove sednicu na kojoj će glavne tačke dnevnog reda biti opoziv predsednika veća i njegovog zamenika zbog nezadovoljstva načinom i rezultatima dosadašnjeg rada SO Surčin. Ako predsednik to ne uradi, imamo pravo da, kao odbornička većina, sazovemo sednicu - objašnjava Janošević i dodaje da ne veruje da će Matović zakazati sednicu zato što zna da nema većinu. Kad smo predavali zahtev, zvali su obezbeđenje, pretili, hteli su da nas izbace i tuku, pa sam bio prinuđen da zovem miliciju.

Sa druge strane, Matović poriče da je bilo ikakvih nemira u zgradi Skupštine opštine Surčin prilikom predaje zahteva.
- Nikakvih problema nije bilo u opštini Surčin. Ja znam da je Vojislav Janošević predao zahtev u pisarnicu, koji će mi biti uručen, mada već znam o čemu je reč. Zakazaću sednicu koja će biti održana do 27. avgusta, kada ističe tri meseca od prethodnog zasedanja. Ko tada bude dobio većinu, vršiće vlast - kaže Rajko Matović.

A. S. K.


vesti po rubrikama

^Beograd

U vodu samo hladne glave
Svi uslovi stečeni a dozvola još nema
Vodiči dobre lekarske prakse
Ilindanski sabor na Novom Beogradu
Demokrate čekaju reprizu sednice
Sladoledi u toplim danima najpodložniji kvarenju
Zatvaranje ulica zbog dočeka vaterpolista
Flamenko na Platou
LJubav kao vazduh
Interkontinental galerija
Otvorena izložba kolaža
Video integracija života i stvaralaštva
Gradske vesti : Pomoć sugrađanima
 


     


FastCounter by LinkExchange