GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 02. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kupači na gradskim kupalištima pod budnim okom spasilaca

U vodu samo hladne glave

Adu Ciganliju tokomvikenda posetilo oko 400.000 Beograđana. Služba spasavanja uspešno intervenisala 30 puta

I pored utapanja dvadesetogodišnjeg mladića Zorana Bujišića u subotu na bazenu "Tašmajdan", kao i Vladimira Brajkovića (28) u četvrtak na Adi Ciganliji, nadležni za bezbednost na kupalištima tvrde da kupači nisu ugroženi. Trideset spasilaca, raspoređenih na svakih 50 metara obale, svakodnevno od 10 do 20 sati budnim okom motre kupače na Adi Ciganliji. Jedino u vreme noćnog kupanja, koje je sada posebno aktuelno, spasioci nisu prisutni.

- Imali smo 30 uspešnih intervencija spasilaca tokom vikenda na Adi Ciganliji, koju je u protekla dva dana posetilo oko 400 hiljada kupača. Tokom vikenda niko se nije udavio. To potvrđuje da imamo najbolju spasilačku ekipu koju čine profesori fizičke kulture, doktori i drugi iskusni spasioci. Najčešći su slučajevi kada poluplivači precene svoje mogućnosti, pa otplivaju daleko i posle nemaju snage da se vrate. Obično odmah markiramo te ljude i pratimo ih - kaže Žarko Maksić, šef spasilačke ekipe na Adi Ciganliji.

Prema njegovim rečima, uprkos stalnim upozorenjima na opasnost, ukoliko se kupači ne pridržavaju pravila, spasilačke ekipe dnevno intervenišu desetak puta. Naročito je opasno spajati noćno kupanje sa alkoholom.

- Spasio sam dva momka koja su već bila potonula. To su obično poluplivači koji kažu da su odlučili da nauče da plivaju, i to baš u dubokoj vodi, a nisu svesni opasnosti kojoj su izloženi. Ima i onih koji uopšte ne reaguju na zvuk pištaljke, verovatno ne čuju zbog glasne muzike sa lokalnog radija. Ali, uzrok nevolja je i jako izražena nekultura plivača koji se ne obaziru na stalna upozorenja. Mladić koji se utopio u četvrtak nastradao je u ranim jutarnjim satima kada nije bilo spasilaca na Adi, a izgleda i da je bio pijan - rekao je spasilac Bogdan Perić.

Nikoleta Tomić, šef marketinga bazena "11 april" sa Novog Beograda, kaže da oni do sada nisu imali nikakvih problema niti intervencija spasilaca. Svakog dana jedan referent i šest spasilaca dežura na olimpijskom bazenu i još po jedan spasilac koji je zadužen za mali i srednji bazen. Kapacitet ovog bazena ograničen je na 2.500 do 3.000 hiljade kupača. I za vreme noćnog kupanja od 21 do 1 sat, tvrde zaposleni na bazenu "11 april", svi spasioci su na svojim mestima, a tu su i lekari koji dežuraju tokom celog dana.

S. B.


vesti po rubrikama

^Beograd

U vodu samo hladne glave
Svi uslovi stečeni a dozvola još nema
Vodiči dobre lekarske prakse
Ilindanski sabor na Novom Beogradu
Demokrate čekaju reprizu sednice
Sladoledi u toplim danima najpodložniji kvarenju
Zatvaranje ulica zbog dočeka vaterpolista
Flamenko na Platou
LJubav kao vazduh
Interkontinental galerija
Otvorena izložba kolaža
Video integracija života i stvaralaštva
Gradske vesti : Pomoć sugrađanima
 


     


FastCounter by LinkExchange