GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 31. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Niži PDV pojeftiniće stambeni prostor za deset odsto

Za prosečan stan 7.000 evra manje

U "Stankomu" kažu da će sa novcem ušteđenim od kupovine moći da se opremi novi stan

BEOGRAD - Većina građana koji žele da kupe stan mesecima prave računicu kako da se uklope u visoke rate za otplatu stambenih kredita. U toj muci svaki dinar odnosno evro se vaga, pa je za njih izvesno olakšanje da će ih novosagrađeni željeni stan sada koštati par hiljada evra manje jer je za ovu "robu" snižen PDV sa 18 na 10 odsto.

Niži PDV pojeftiniće stanove za 10 odsto, potvrdili su investitori i agencije za nekretnine u Beogradu, s tim da će ovaj trend biti prisutan i u ostalim delovima Srbije. U "Stankomu" kažu da će sada pojeftiniti sve njihove lokacije po kvadratu za 100 evra, pa će tako kupac stana od 70 kvadrata na Banovom brdu, Filmskom gradu ili Vidikovcu obezbediti krov nad glavom za 7.000 evra manje. Kvadrat stana na lokaciji Filmski grad koštaće umesto 1.150 - 1.050 evra, a na Čukaričkoj padini umesto 1.250 - 1.150 evra.

- Ovo sniženje je značajno jer sa 7.000 evra koje im sada ostanu kupci mogu skoro da opreme ceo stan - kažu u "Stankomu". Mića Ružić, zadužen za odnose sa javnošću ove kompanije, podseća da je uvođenje PDV-a od 18 odsto u januaru poskupelo stanove, što je i umanjilo promet. Investitori se nadaju da će prodaja stanova sada ići bolje jer je uz niži PDV povećan i broj banaka koje odobravaju stambene kredite.

Međutim, jedna od primedbi investitora je i nepromenjen PDV od 18 odsto na građevinski materijal kao trošak u gradnji stana. Do uvođenja PDV-a u januaru na ovaj materijal plaćao se porez od oko 8 odsto. Činjenica je i da PDV od 18 odsto ostaje za garaže i nove lokale.

Tomislav Sekulić, direktor agencije za nekretnine " Evropa eskluziv", smatra da će niži PDV na novoizgrađene stanove posredno uticati na pojeftinjenje i svih ostalih na tržištu.

Od kada je snižen PDV dosad je, ističe Sekulić, 70 odsto investitora koji preko nas prodaju stanove snizilo svoje cene za 10 odsto. On dodaje da će tako kvadrat stana na Crvenom krstu sada koštati 1.420 umesto 1.500 evra, što je kod stana od 100 kvadrata ušteda od 8.000 evra. Isto važi i za Vidikovac jer će kvadrat pojeftiniti sa 950 na 870 evra. Sekulić podseća da je prethodnih meseci već došlo do snižavanja cene stanova za 15 do 20 odsto. "Najveće interesovanje je za manje stanove koji koštaju do 40.000 evra, a tek onda za skuplje, od 80.000 do 120.000 evra", priznaje on.

Novi Beograd - 1.500 evra

U građevinskom preduzeću "Napred" poručuju da njihovi stanovi neće pojeftiniti zato što cenu kvadrata nisu menjali ni kada je uveden PDV. Završeni stanovi u Bulevaru kralja Aleksandra po kvadratu staju 1.550 evra, a u novobeogradskom bloku 22, čiji je rok završetka mart iduće godine 1.490 evra. Najviše se traže manji stanovi, i koliko god da imate takvih, sve plane. Traže se i stanovi do 30 kvadrata koje ne samo "Napred" nego i većina ostalih investitora ne gradi, kažu u ovom preduzeću.

Konkurencija uvodi standarde

- Dobro je i da se uvodi red u stanogradnju jer je prošlo vreme kada se mešetarenjem mogao ostvariti ekstraprofit. Sada imate grupu od desetak kvalitetnih i profesionalnih investitora i izvođača koji određuju standarde na tržištu. Do ovoga je došlo pre svega zato što nadležne institucije sada insistiraju na strogom poštovanju građevinske i urbanističke regulative i tehničkih standarda
- kaže Sekulić.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

Niži PDV pojeftiniće stambeni prostor za deset odsto
"Nekse grupa" nije dobrodošla
 


     


FastCounter by LinkExchange