GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 29. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Ljiljana Zelen-Karadžić sinoć apelovala na muža

Radovane, predaj se!

Naša porodica je pod stalnim pritiskom sa svih strana. Ugroženi smo i životno i egzistencijalno. Živimo u stalnoj, neprekidnoj atmosferi brige, bola i patnje. Zato sam između lojalnosti prema tebi i prema deci i unucima morala da izaberem. I izabrala sam. Bolno je i teško da te zamolim, a ipak te molim, svim svojim srcem i dušom da se predaš

Ljiljana Zelen-Karadžić, supruga najtraženijeg haškog optuženika i bivšeg lidera bosanskih Srba, vidno uznemirena i uplakana pozvala je juče javno Radovana Karadžića da se preda.

- Moram da ti se obratim ovim putem jer drugi način ne postoji. Naša porodica je pod stalnim pritiskom sa svih strana. Ugroženi smo i životno i egzistencijalno. Živimo u stalnoj, neprekidnoj atmosferi brige, bola i patnje. Zato sam između lojalnosti prema tebi i prema deci i unucima morala da izaberem. I izabrala sam. Bolno je i teško da te zamolim, a ipak te molim, svim svojim srcem i dušom da se predaš. To će biti žrtvovanje za nas, za našu porodicu. U nadi da si živ i da možeš da odlučuješ tvojom voljom, molim te da doneseš odluku i učiniš to radi svih nas. Iz sve svoje bespomoćnosti i sve svoje nemoći, jedino što mogu da učinim je to: ja te molim - teško izgovarajući reči i često spuštajući pogled u stranu, rekla je Zelen-Karadžić u izjavi za američku agenciju Asošijeted pres, a koju je među prvima emitovala TV Bijeljina kao vanrednu u okviru redovne emisije vesti.

Sonja Karadžić: Namenska izjava

Sonja Karadžić-Jovičević izjavila je da je njena majka "vest namenski dala" televiziji američke novinske agencije Asošijeted pres (APTV) "kako bi se to pročulo po celom svetu". Šta je uzrok ove iznenadne odluke Karadžićeve supruge nije poznato.

Odmah po njenom apelu suprugu da se preda, Glas je pokušao da stupi u kontakt s porodicim Karadžić na Palama. U stanu u kojem trenutno živi Ljiljana tokom večeri na telefon se isključivo javljao ženski glas odgovarajući da ona nije kod kuće: "Molim vas, teško nam je, ne dajemo nikakve izjave. Morate da nas razumete. Ali, ako ona bude odlučila da se obrati javnosti sa novim detaljima, novinari će o tome biti naknadno obavešteni - rečeno je Glasu.

Radovanov brat Luka Karadžić odmah po saznanju da je Ljiljana pozvala supruga da se preda izjavio je za Glas:
- Upravo sam se čuo sa snajom. Očajna je. Plače. Samo ponavlja da je to morala da uradi jer su na nju ovoga puta vršeni neviđeni pritisci, ne želeći da govori o detaljima. Pošto nisu uspeli ništa da saznaju o Radovanu od njegovog sina Saše, koga je prvobitno SFOR kidanapovao jer on ništa i ne zna, očito su pribegli još brutalnijoj torturi - da je primoraju, a zna se koliko su njih dvoje vezani, da ovo uradi. I baš, a to nije sigurno sasvim slučajno, pred Amerikancima koji su došli kod nje da bi to snimili.

On je dodao da se ne slaže sa pozivom Ljiljane Zelen-Karadžić svom suprugu da se preda i da smatra da je poziv rezultat neprimerenih pritisaka na porodicu.
"Šta ako Radovan tu molbu za dugo ne dobije? Šta ako se ne pita sam sa sobom? Šta ako on sam ne može i ne donosi tu odluku", upitao je Luka Karadžić.

Luka Karadžić je rekao da se iz "govora i molbe, ponašanja i lica" Ljiljane Zelen-Karadžić vidi "da je to jedan ogroman pritisak neprimeren u svetu i u normalnim zemljama".
"Evo, pozvala je svog supruga, koga voli više nego Boga, da se preda u interesu porodice. Tim njenim apelom ona je dala do znanja čitavom svetu da su njena porodica i njeni unučići ugroženi", rekao je Luka.

On je rekao da apeluje "na sve ljude dobre volje, na sve ljude koji se iskreno zalažu za poštovanje ljudskih prava da ustanu i da zaštite Radovanovu porodicu".
- Oni su bili prisluškivani, praćeni i pozivani na razgovor. Pritisak je vršen od molbi, preko ubeđivanja, pretnji, pa do kidnapovanja. Izgleda da je sada sve prevršilo meru - naveo je Luka Karadžić, dodajući da on ne oseća takav pritisak.

Luka ne zamera Ljiljani Zelen-Karadžić što je uputila taj apel, navodeći da je "to njena stvar, urađena pod velikim pritiskom , ali je pitanje da li to može doći do Radovana". On je objasnio da su njene reči "ako si živ" dokaz da porodica već dugo nije u kontaktu sa Radovanom. Iako je Glasu anonimni izvor s Pala sinoć rekao da se Ljiljana Zelen-Karadžić s porodicom nalazi u nekoj vrsti kućnog pritvora, Radovanov brat ovo nije mogao ni da potvrdi ni da demantuje.
- Ne znam ništa o tome. Ništa mi nisu rekli, ali ništa nije nemoguće kada se zna da oni već godinama danonoćno prate svaki korak ili telefonski razgovor u našoj porodici, veli Luka Karadžić. Inače, isti izvor s Pala tvrdi da je SFOR, naročito od hapšenja Radovanovog sina Aleksandra početkom jula, pojačao kontrolu objekata u kojima porodica živi, ali da tokom jučerašnjeg dana ništa nije izgledalo neuobičajeno da bi se moglo naslutiti da će se Ljiljana Zelen-Karadžić odlučiti na ovaj korak.

MUP RS: Sati u pitanju

Odmah po obraćanju Radovanove supruge Ljiljane, u MUP-u Republike Srpske nisu želeli ništa da komentarišu.
- Nemamo šta da kažemo jer njen apel nije išao preko nas, rečeno je Glasu u policiji RS, uz komentar da će se verovatno o svemu ovome vrlo brzo više znati i da su verovatno samo sati u pitanju.
S druge strane, portparol visokog predstavnika za BiH Irina Guzelova tim povodom rekla je: "Stav Pedija Ešdauna je poznat. Karadžić mora što pre da bude u Hagu".

Saša više nije isti

Prijatelji i poznanici Aleksandra Saše Karadžića, sina Radovana Karadžića, kažu da se on dosta promenio nakon što su ga NATO snage u Bosni i Hercegovini uhapsile početkom ovog meseca i danima ga držale na nepoznatoj lokaciji. Oni navode da je Saša vidno smršao i postao ćutljiv, te da čak ni porodici nije pričao šta mu se događalo dok je bio pritvoren.
Podsetimo, njegova sestra Sonja nedavno je izjavila da sumnja i da se pribojava da su Saši u zatvoru, dok su ga ispitivali, ubrizgavali razne droge kako bi psihološki uticali na njega i naterali ga da im kaže sve što zna.

Svetlana Vojinović


vesti po rubrikama

^politika

Danas o standardima i decentralizaciji
Naše oružje za ratove u Africi
Crna Gora podržava sporazum sa NATO
Bler pisao Kosumiju zbog stanja na Kosovu
Većina građana protiv sporazuma sa NATO
Čekajući fajront: 48 sati svašta
Ljiljana Zelen-Karadžić sinoć apelovala na muža
 


     


FastCounter by LinkExchange