GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 29. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Čekajući fajront

 

48 sati svašta

Srbi bi lakše podneli da plaćaju neki servis bele tehnike nego javni servis. Jer, frižider je frižider, a veš-mašina je veš-mašina. Kad "riknu", moraš da ih popraviš. A televizija? To gledamo i ovako, i onako. Pa kad ima za džabe, što bi plaćali neku koju i ne moramo da gledamo. Osim kad ide "48 sati svadba". Ali kako onda prosečnom Srbinu objasniti da Grand šou nije vrhunac nacionalnog melosa, a suđenje u Hagu vrhunac među istorijskim dramama? Šta će nam javni servis kad ga već imamo, pošto ostale televizije sve više liče na javne kuće.

Kažu, ne gledamo RTS, pa što bi ga plaćali. Po tom sistemu, trebalo bi ukinuti i sva nacionalna pozorišta jer je vrlo diskutabilno koliko ih Srba "gleda", a još je diskutabilnije koliko njih i zna da postoje. Oni koji nemaju decu trebalo bi da odbiju plaćanje doprinosa za školstvo i obrazovanje, a oni koji se leče kod privatnih lekara da odbiju plaćanje socijalnih dažbina državi. Svi koji imaju predosećaj da će "riknuti" pre penzije, odmah bi trebalo da zatraže vraćanje svojih para uloženih u penzijski fond.

Aleksandar Tijanić je tu u pravu. Svi su izgledi da će nam ćerke ličiti na Stoju, a sinovi na zaštićenog svedoka ako ne bude postojala bar jedna pristojna televizija u Srbiji, iliti javni servis. Jedino je zaboravio da mož' da se desi da nam i sin i ćerka jednog dana počnu ličiti na izvesnog Aleksandra Sašu Tijanića. Što je daleko veći problem. Ili da zaliče na mladoženju i mladu iz "48 sati svadba". A, s obzirom na to da će uskoro biti reprizirana legendarna emisija "Ključ" koja se bavila Severininim pornićem, neobavešteni posmatrač bi pomislio da je ključni nacionalni problem, pa tim povodom i debata na javnom servisu - kome se sve "digao" dok je gledao Seve u akciji. Gde je u praksi dokazano da i javni servis može imati sličnosti sa javnom kućom.

Zabrinjavajuće je, s druge strane, što u Srbiji nema nijednog čoveka, osim Tijanića (i eventualno Danice Drašković), koji bi uspeo da rasparloži parlog od 8.000 duša, zvani RTS. U tako komplikovanim rezovima vredni su jedino ljudi koje niko ne podnosi, koji nikoga ne podnose, i koji misle da su svi, osim njih - kreteni. Tu mogu uspeti samo oni koji drčnije od sebe odmah udaraju flašom u glavu a bezobraznije od sebe hvataju za revere i momentalno bacaju kroz prozor. O Tijanićevoj vanserijskoj genijalnosti za pravljenje dobrih televizija i pretvaranju u zlato svega čega se dotakne, već je skromno i dovoljno govorio on sam, tako da se tu nema šta dodati. Te je možda i moguće da od sadašnjeg RTS koncepta prepoznatljivog kao "48 sati SvAŠtA", možda i ispadne srpski Bi-Bi-Si.

E, sad, jedino ne znam da li su Rumuni za glavnog čoveka u pravljenju javnog servisa imenovali uvodničara-pokajnika sa književnih večeri Elene Čaušesku. Što nema nikakve veze s Tijanićem, ali mi, an pasan, pade napamet. Pitaću Rumune, pa ću vam naknadno javiti.

Piše: Dragoljub Petrović


vesti po rubrikama

^politika

Danas o standardima i decentralizaciji
Naše oružje za ratove u Africi
Crna Gora podržava sporazum sa NATO
Bler pisao Kosumiju zbog stanja na Kosovu
Većina građana protiv sporazuma sa NATO
Čekajući fajront: 48 sati svašta
Ljiljana Zelen-Karadžić sinoć apelovala na muža
 


     


FastCounter by LinkExchange