GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 29. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Posle najave ministra Davinića o prodaji "papovki" Amerikancima

Naše oružje za ratove u Africi

Orhan Dragaš: SAD prvo nekoj zemlji uvedu sankcije, a onda joj tajno isporuče oružje sa istoka. Milan Pašanski: Važno da su puške neameričkog porekla

BEOGRAD - Pre nekoliko dana podigla se velika bura posle najave ministra vojnog Prvoslava Davinića da će ministarstvo prodati višak pušaka i mitraljeza "Jugoimport Montu" i kragujevačkoj "Zastavi". Pored nedoumica oko razlika u ceni za jednog i drugog kupca, ne malo čuđenje izazvala je i informacija koju je izneo Davinić, odnosno da će u narednih šest meseci biti završena prodaja određene količine zastarelih poluatomatskih pušaka američkom kupcu, baš preko crnogorske kompanije "Jugoimport-mont".

Ostalo je nejasno zašto Amerikanci, najveći proizvođači i izvoznici oružja na svetu kupuju naše zastarele "papovke". Ministar nije naveo o kojoj je količini reč niti o ukupnoj vrednosti posla, ali je naveo da je američki kupac već uplatio avans od milion i po dolara. Ministar nije objasnio ni odakle razlika u cenama polovnih pušaka za "Zastavu" i crnogorsku firmu.

Orhan Dragaš iz Međunarodnog instituta za bezbednost navodi da ga ne čudi interes Amerikanaca za naše staro oružje, jer je običaj SAD da preprodaju oružje sa istoka zemljama centralne i zapadne Afrike.

- Zvuči apsurdno, ali to ide ovako: Vašington prvo uvede sankcije na uvoz oružja nekoj od tih zemalja, a kasnije im upravo Amerikanci tajnim kanalima isporuče naoružanje. Stvar je i tome da uvođenjem sankcija Amerika sebi omogućava ekskluzivno pravo na izvoz, jer po nepisanom pravilu sve druge zemlje poštuju taj američki embargo, iako formalno to ne moraju. Zanimljivo je i da sama Afrika automatski uvodi sankcije određenoj zemlji, odmah pošto to učini Vašington. Inače, mislim da će naše oružje završiti na nekom od ratišta crnog kontinenta, jer čisto sumnjam da će ih Amerikanci kupiti kao lovačko ili trofejno oružje. Nije mi poznato ni po kojoj ceni će "papovke" biti prodate, ali se sećam da su prošle godine nuđene Kanadi za petnaest do dvadeset dolara - kaže Dragaš.

I Milan Pašanski, vojni analitičar, smatra da će oružje završiti u Africi, jer su SAD i ranije imale praksu da od zemalja sa istoka kupuju polovno oružje i kasnije ga prodaju zemljama trećeg sveta u kojima se vode lokalni ratovi.

- Suština je u tome da je oružje neameričkog porekla i da kasnije niko ne može da optuži Vašington da je oružano pomagao obaranje nekog režima - rekao je Pašanski.

A što se tiče razlike u ceni za naša dva kupca, Pašanski smatra da je ministrastvo dužno da objasni ove nejasnoće, ali da mu cela priča liči na to da je neko ostao "kratak" u raspodeli para, pa je priča tako došla u javnost.

Miodrag Jovanović, direktor Foruma za bezbednost, navodi da ga ne čudi to što vojska prodaje višak oružja, ali da oni samo traže odgovor o razlici u ceni za dva kupca.
- Zaista ne znamo o čemu je reč i zato tražimo jasan odgovor. Niža cena za crnogrosku firmu može da znači i to da će neko, recimo, dobro zaraditi prilikom prodaje, baš na razlici na nižoj ceni od one za "Zastavu". S druge strane, finansije te firme u Crnoj Gori nisu pod kontrolom Beograda i zato su moguće mahinacije. To ne razumemo i zato samo tražimo pojašnjenje - kaže Jovanović.

Milan Mijailović


vesti po rubrikama

^politika

Danas o standardima i decentralizaciji
Naše oružje za ratove u Africi
Crna Gora podržava sporazum sa NATO
Bler pisao Kosumiju zbog stanja na Kosovu
Većina građana protiv sporazuma sa NATO
Čekajući fajront: 48 sati svašta
Ljiljana Zelen-Karadžić sinoć apelovala na muža
 


     


FastCounter by LinkExchange