GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 29. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Nebojša Čović najavio sednice Fonda i Saveta za Kosovo i Metohiju

Danas o standardima i decentralizaciji

Nadam se da će Eide biti realan u oceni standarda, rekao je predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju

BEOGRAD - Sednica Saveta Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, treća po redu od osnivanja tog tela, biće održana danas u Beogradu. Prethodno će biti održana sednica Fonda za Kosovo i Metohiju, najavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsednik Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović.

Na sednici, koja počinje u 14 sati, biće otvorena rasprava o sprovođenju standarda u ovoj pokrajini i početku decentralizacije vlasti.
- Posebno ćemo se osvrnuti na Uredbu šefa Unmika Sorena Jesena-Petersena, kojom je odobren početak primene pilot-projekata za formiranje opština u Gračanici i Đeneral Jankoviću. Uredba je posledica pritiska međunarodne zajednice - primetio je Čović i objasnio da je predlogom predviđeno formiranje pet pilot-opština.

Nagrada jurišnicima

Vlada Kosova predvidela je i formiranje opština Đeneral Janković, na granici s Makedonijom, i Junik, u graničnom području s Albanijom. Formiranje ove dve opštine Čović je ocenio kao nagradu nekadašnjim jurišnicima, misleći pritom na OVK. Ova dva sela pre rata bila su jaka uporišta OVK.

Osim Gračanice i Đeneral Jankovića, pilot-opštine trebalo bi da budu formirane i u Juniku, Partešu i Mamuši, nastanjenoj Turcima.
- Pilot-projektu Gračanica nije dozvoljeno pripajanje srpskih sela Čaglavica i Laplje Selo, jer Srbi nisu dozvolili da u sastav buduće opštine uđu Ajvalija, Sušica i Kišnica, čime bi se povećao procenat albanskog stanovništva. Sličan je primer s Partešom koja će se spojiti sa Budrigom, ali u sastav opštine neće ući još četiri srpska sela - rekao je Čović.

Kako će na današnjoj sednici biti analizirani i standardi međunarodne zajednice, Čović se osvrnuo i na ovu temu i izrazio nadu da će specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za ocenu standarda Kaj Eide biti realan u njihovoj oceni, kao i u vezi vezi situacije u Pokrajini.
- Eide je prilikom poslednjeg boravka na Kosmetu bio nezadovoljan standardima i siguran sam da će to biti uvodni deo izveštaja. To je važan deo izveštaja, ali drugi i treći deo je još važniji, jer se odnose na predlog mera i zaključke i implementaciju - istakao je Čović.

On nije isključio mogućnost da razgovori o statusu ipak počnu na jesen, kao i da bi trebalo da dođe do susreta predsednika Srbije Borisa Tadića sa predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, kao i razgovora srpskog i kosovskog premijera Vojislava Koštunice i Bajrama Kosumija.

Podsećamo da je na prošloj sednici Saveta održanoj 10. maja usvojen Predlog mera i aktivnosti za organizovani povratak Srba i drugih nealbanaca u pokrajinu, koji je pripremio Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju. Predlog je usvojila Vlada Srbije, uz ocenu da taj dokument predstavlja "kontinuitet u naporima Srbije da utiče na Unmik, kako bi se ovaj problem rešavao u skladu sa obavezama međunarodne uprave - da obezbedi povratak svih prognanih i raseljenih na Kosovo i Metohiju".

Posle ovoga, u Prištini su usledile izjave tamošnjih zvaničnika kako Beograd koči povratak. Najglasniji u tome bio je predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači. Reagujući na ovakve Tačijeve tvrdnje, Čović je rekao da je reč o klasičnoj zameni teza.
- Prevara je da Beograd koči povratak. Istina je da Beograd čini sve da se ljudi vrate - objasnio je Čović.

Osvrčući se na socijalnu politiku, Čović je rekao da je svima koji su zaposleni na Kosovu i Metohiji, prema odlukama i uredbama Vlade Srbije, zagarantovan posao i pozvao sve one koji su otpušteni iz javnog sektora da pokrenu sudske procese protiv onih koji su ih otpustili.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

Danas o standardima i decentralizaciji
Naše oružje za ratove u Africi
Crna Gora podržava sporazum sa NATO
Bler pisao Kosumiju zbog stanja na Kosovu
Većina građana protiv sporazuma sa NATO
Čekajući fajront: 48 sati svašta
Ljiljana Zelen-Karadžić sinoć apelovala na muža
 


     


FastCounter by LinkExchange