GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 24. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Italijanskom kamiondžiji presela zabava s drugarima u šumi

Igrao se rata, umro od infarkta

RIM - Italijanski kamiondžija umro je od infarkta dok se s prijateljima igrao ratnih igara u šumi nadomak mesta Roko d'Arazo, u kojem živi oko 900 stanovnika i koje je dvanaestak kilometara udaljeno od grada Asti. Prvu pomoć Pjerluiđiju Macolju (38), pružili su saborci, ali pomoći mu nije bilo. "Svi smo bili skriveni u šumi zbog taktičkog približavanja", objasnio je Denis Boido, jedan od igrača.

"Trebalo je da nečujno, puzeći kroz vegetaciju, dođemo do mesta bitke. U jednom trenutku, začuli smo jauke. Prekinuli smo rat i imali šta i da vidimo: Macoljo je doživeo srčani udar!", ispričao je Denis. O smrti čoveka koji se, u maskirnoj uniformi igrao rata naoružan oružjem-igračkom s plastičnim mecima, italijansko tužilaštvo ipak je pokrenulo istragu.

Pod lupom je i grupa lažnih vojnika koja se već godinama redovno sastaje na padinama oko Astija kako bi se zabavila ovom neobičnom igrom. "Mi smo čisti", kaže vođa "ratnika" Denis Boido. "Nazvali smo se cinghius, po divljim svinjama, postojimo već 15 godina i uredno smo prijavljeni", kaže. Međutim, njihovi lažni ratovi mnogima se ne dopadaju. "Igranje rata samo je povod za boravak u prirodi, u šumi. Nije nimalo opasna. Od plastičnog metka, dovoljna zaštita je i košulja, a oči štitimo običnim naočarima. Sve je isključivo zabava", tvrdi Boido. A smrt Pjerluiđi Macolja? "Sudbina", odgovara Denis.

Japanski izum

Ova ratna igra uvezena je iz Japana i u Italiji okuplja brojne zaljubljenike: samo u regionu Pijemont postoji oko 40 registrovanih udruženja igrača. Igra se vazdušnim pištoljima i puškama ili na struju ili na oprugu, napunjenim plastičnim projektilima s bojom.
Da bi se dobio status igrača, potrebno je odobrenje koje daju italijanski karabinjeri. Za maloletne se traži i pismena dozvola roditelja.

Mila Mihajlović


vesti po rubrikama

^vesti

Igrao se rata, umro od infarkta
Novine u krštenicama beba iz gej brakova
Gusenice, a mesožderi
Bubreg za 400.000 evra
Našao ljudski prst u tanjiru
Umetnost je i kad voda teče iz slavine
Oglasom traže ženski leš
   


     


FastCounter by LinkExchange