GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 21. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Za tri meseca 70 operacija katarakte

SMEDEREVO - Na Očnom odeljenju Zdravstvenog centra "Sveti Luka" u Smederevu, od aprila ove godine do danas, obavljeno je 70 operacija katarakte ugradnjom veštačkog sočiva. Poslednjih godina pacijenti su zbog ove operacije morali da odlaze na beogradsku Očnu kliniku ali, kupovinom opreme sredstvima samodoprinosa, od 14. aprila ove operacije vrše se i u Smederevu.

Za kupovinu mikroskopa, instrumenata i ultrazvučnog aparata koji određuje vrednost sočiva, izdvojeno je milion dinara. Prve operacije obavljene su u saradnji sa dr Žarkom Petrovićem, oftalmologom iz Zrenjanina, a vremenom su smederevski lekari počeli da operišu samostalno.

Dok je prethodnom metodom godišnje operisano od 150 do 200 pacijenata, sada su stvorene mogućnosti za udvostručenje tog broja. Prema rečima dr Mirjane Janković, načelnika Očnog odeljenja smederevske Bolnice, još je neizvesno kada će se ovde stvoriti uslovi za uklanjanje katarakte ultrazvučnom operacijom, koja se izvodi bez reza i traje do pola sata, a pacijent može istog dana da napusti bolnicu.

- Vrednost jednog ultrazvučnog aparata iznosi više od 30.000 evra i neizvesno je kada ćemo moći da ga priuštimo, ukoliko nam ne pomogne Ministarstvo zdravlja, kao što je to slučaj sa Vojvodinom, u kojoj ima sve više ovih aparata - izjavila je za Glas dr Janković.

D. N.


vesti po rubrikama

^Srbija

Protivgradna zaštita ostala bez raketa
Uskoro stambena agencija umesto Fonda solidarnosti
Svečano za gradsku slavu
Monahinje traže svoje oranice i zaštitu od Vlade Srbije
Koštunica još nije odgovorio
Isključuju struju zbog pet hiljada dinara
Povrtari pretrpeli najveću štetu od grada
Za tri meseca 70 operacija katarakte
   
 


     


FastCounter by LinkExchange