GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 21. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Manastir Nikolje na Rudniku ugrožen otvaranjem rudnika nikla

Monahinje traže svoje oranice i zaštitu od Vlade Srbije

ARANĐELOVAC - Dok manastirske oranice drugi obrađuju, dotle monahinje manastira Nikolje, na padinama Rudnika u Šatornji, jedva sastavljaju kraj s krajem. Zbog toga su uputili apel da im se oduzeta zemlja 1946. godine, po zakonu o agrarnoj reformi, vrati i da sa nje svojim radom obezbeđuju sredstva za život. Manastir Nikolje je zadužbina Stefana Lazarevića, sestrića Cara Lazara i Nikolje Dorjanovića iz 15. veka. Nekada je imao 450 hektara zemlje, ali je nacionalizacijom i raznoraznim zakonima ostao na 25 hektara mahom ziratne i neplodne zemlje.

Agrarnom reformom manastirska zemlja data je društvenim i privatnim licima. Opština Topola je vratila oko 20 hektara. Znatan deo nalazi se u posedu Srbija - šume kao i kod pojedinaca.

- Molimo sve ljude koji su dobili manastirsko imanje da ga po svojoj svesti vrate poštujući bratsku ljubav i božje zakone, jer je oduvek manastirsko bilo. Pošteno bi bilo da nam imanje vrate, da možemo da živimo i da se u spokoju molimo Bogu - ističu monahinje manastira Nikolje.

Milivoje Stanisavljević iz Šatornje prvi je vratio manastiru zemlju dodeljenu agrarnom reformom. NJegovim primerom, nadaju se monahinje, krenuće i drugi. Sestrinstvo manastira Nikolje, posebno ovih dana zabrinjava vest o otvaranju rudnika nikla u Šumadiji, jer se ova ruda nalazi u utrobi i manastirske zemlje, jer zahvata 50 kvadratnih kilometara.

- Uputili smo zahtev za zaštitu Vojislavu Koštunici, premijeru Srbije da kao provereni čuvar tradicije, a pre svega kao vernik, učini sve da se ova višedecenijska nepravda ispravi i da manastirsko zemljište ne pređe u vlasništvo drugog naroda i neke druge vere - kaže za Glas javnosti Zoran Mrdović, predsednik Društva za obnovu i pomoć manastiru Nikolje, koji je i dobitnik Arhijerejske zahvalnice Jovana Vladike šumadijske eparhije za decenijski rad.

Z. Janjević


vesti po rubrikama

^Srbija

Protivgradna zaštita ostala bez raketa
Uskoro stambena agencija umesto Fonda solidarnosti
Svečano za gradsku slavu
Monahinje traže svoje oranice i zaštitu od Vlade Srbije
Koštunica još nije odgovorio
Isključuju struju zbog pet hiljada dinara
Povrtari pretrpeli najveću štetu od grada
Za tri meseca 70 operacija katarakte
   
 


     


FastCounter by LinkExchange