GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 21. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Nebojša Čović, predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju

Menja se politički kurs prema Kosmetu

Posle pobede Saljija Beriše na izborima u Albaniji mogu se očekivati veće aktivnosti nacionalista i islamističkih grupa. Zapad je rezervisan prema njemu, a on je sklon nedemokratskim političkim metodama i njegova oštra retorika može podgrevati aspiracije Albanaca na KiM i Makedoniju, kaže Čović

BEOGRAD - Demokratska partija Albanije Saljija Beriše ostvarila je ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u ovoj zemlji 3. jula. Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović smatra da ne treba očekivati značajne promene u zvaničnoj spoljnoj politici Albanije.

U tom pogledu, procenjuje Čović, prioriteti će i dalje ostati evropske i evroatlantske integracije, a na unutrašnjem planu ekonomske teme i tranzicija, nezaposlenost, kriminal i borba protiv korupcije. Jasno je da će doći do preraspodele moći na svim nivoima vlasti i odgovarajuće kadrovske promene u albanskom državnom aparatu. Sigurno će se na državnim funkcijama smanjiti broj pravoslavaca, koji su u velikoj meri okupljeni oko SPA Fatosa Nanoa, a povećaće se broj muslimana, koji su i onako većina u zemlji, uz proporcionalnu zastupljenost katolika.

Kakva će biti albanska politika prema regionu, pre svega Kosovu i Metohiji?
- Nova vlada postaviće nova težišta regionalne politike i igrati mnogo aktivniju ulogu, posebno na KiM. Poznato je da Beriša i njegova partija ima jako uporište na severu i u pograničnim oblastima Albanije, u kojima dominira muslimansko albansko stanovništvo, sa jakim plemensko-rodovskim vezama i u mnogo većoj meri povezano je sa albanskom populacijom na KiM, u Crnoj Gori i Makedoniji. Beriša je izrazito nacionalistički orijentisan, zbog čega uživa mnogo veću popularnost među Albancima van Albanije - u Makedoniji, a naročito na KiM, nego što je to slučaj sa Nanoom.

Delovanje islamskih fondacija

- Situaciju dodatno komplikuje prisustvo i delovanje brojnih islamskih fondacija u Albaniji. Svojevremeno je vlada Fatosa Nanoa, na osnovu podataka iz SAD da su povezane sa globalnom terorističkom mrežom, zabranila rad nekih od ovih fondacija, zaplenila njihovu imovinu i blokirala bankarske račune. Odlučne akcije koje je tokom svog mandata Nano preduzimao u ovom pravcu nailazile su na veliku podršku i simpatije SAD i u tom kontekstu može se tumačiti poseta direktora CIA - Portera Gosa, koja je imala za cilj izražavanje zahvalnosti premijeru Nanou za veoma uspešnu saradnju i angažovanje Albanije u borbi protiv terorizma - podsetio je Čović.

Ako se tome doda i njegov karakter veoma impulsivnog političara, sklonog populizmu, jasno je da će stil albanske politike, naročito prema KiM, biti promenjen. U tom kontekstu, može se očekivati intenzivnija saradnja sa Albancima na KiM i u Makedoniji, kao i veće prisustvo albanskih zvaničnika i nezvaničnih emisara na ovim prostorima.
Očekujete li otvorenu podršku zahtevima kosovskih Albanaca za nezavisnost?

- Da ne bude zabune, jasno je da nijedna vlast u Albaniji, pa ni Berišina, neće privlačiti pažnju na sebe sistemskim zahtevima za nezavisnost više nego što je to prisutno kod drugih međunarodnih aktera. Oni će se u prilog takvog rešenja, kao i do sada, zalagati oštrom retorikom u javnim izjavama, onoliko koliko to bude zahtevao aktuelni politički momenat rešavanja krize na KiM i koliko im se, sa strane, to bude savetovalo, a u meri u kojoj je to nužno za unutrašnju potrebu.

Svakako se može očekivati još intenzivniji angažman lobističkih proalbanskih grupa u inostranstvu, sa kojima su Beriša i njegovi ljudi mnogo bolje povezani od Nanoa. To se naročito odnosi na SAD i zemlje EU i Švajcarsku. Jasno je da će bez kooperativne Albanije biti još teži izazov za Makedoniju da integriše Albance.

Međunarodna zajednica ima određene rezerve prema nepredvidljivom Beriši, sklonom nedemokratskim političkim metodama, čija oštra retorika može podgrevati aspiracije Albanaca na KiM i u Makedoniji i time dodatno komplikovati procese koji se odvijaju. Pored toga, još nisu izbledela sećanja na doba njegove vladavine, koja je završena 1997. izbijanjem opšteg haosa u zemlji.

Da li se očekuje jačanje islamskog faktora?
- Biće zanimljivo pratiti postavljanje nove albanske vlade u odnosu na islamski identitet zemlje i njene ukupne aktivnosti prema islamskim zemljama i OIK. U međunarodnim krugovima postoji izvesno podozrenje prema Berišinoj proislamskoj orijentaciji, kao i mogućem približavanju Albanije islamskim zemljama.

Beriša će se suočavati sa brojnim iskušenjima na ovom planu, pogotovo ako se imaju u vidu aktuelna previranja u Islamskoj verskoj zajednici Albanije i pokušaj jednog broja mladih članova koji su studirali teologiju u arapskim zemljama, gde su svakako bili izloženi uticajima fundamentalnih islamskih učenja, da legalizuju svoju frakciju unutar IVZ.

Ova grupa uspela je da legalizuje svoje aktivnosti formiranjem nove organizacije pod imenom Albanski muslimanski forum. Stvaranje ovog foruma predstavlja početak ozbiljnih podela u IVZ na umerenu i radikalnu struju koje će imati i dugoročne posledice na tu zajednicu i odnose sa drugim verskim zajednicama i svakako će negativno uticati na dugogodišnju toleranciju u toj oblasti. Navedeni događaji izazivaju zabrinutost zbog opasnosti od dalje radikalizacije stanja u zemlji, ali i povezivanja sa sličnim snagama u regionu, sa posebnim odrazom na KiM i Makedoniju.

LJiljana Staletović


vesti po rubrikama

^politika

Evropska perspektiva pred zajednicom SCG
Svilanović: Da li je Vlada Srbije pitana za sporazum SCG sa NATO?
Crnogorci kritikuju Solanu i opominju Srbiju
Menja se politički kurs prema Kosmetu
Prirodni zakon :Tadiću, Mrkonjo!
 


     


FastCounter by LinkExchange