GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 21. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Visoki predstavnik EU Havijer Solana razgovarao sa našim državnicima

Evropska perspektiva pred zajednicom SCG

Pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju treba da počnu u oktobru, a Brisel očekuje i poslednji korak - izručenje Ratka Mladića Hagu, rekao je Solana

BEOGRAD - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana rekao je juče u Beogradu da se odnosi Srbije i Crne Gore i EU nimalo nisu promenili i da je pred državnom zajednicom evropska perspektiva.

Solana je nakon razgovora sa predsednikom SCG Svetozarom Marovićem rekao novinarima da se "željno očekuju pregovori sa SCG o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koji bi trebalo da počnu u oktobru". On je rekao da su se razgovori u Beogradu odnosili pre svega na početak pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i da nije bilo reči o održavanju referenduma u Crnoj Gori. Visoki predstavnik EU ponovio je da je potpuna saradnja državne zajednice sa Haškim tribunalom jedno od ključnih pitanja koje treba rešiti. On je ocenio da je saradnja sa Tribunalom u Hagu značajno napredovala ali da Brisel očekuje i "poslednji korak" odnosno izručenje odbeglog generala Ratka Mladića.

Milo "zapeo" za referendum

Crnogorski premijer Milo Đukanović preneo je Solani juče u Beogradu stav da "proces pristupanja EU ne treba povezivati sa drugim aktuelnim političkim pitanjima, kao što je rešavanje državnog statusa Crne Gore". Kako je saopštio Biro za odnose sa javnošću crnogorske vlade, Đukanović je Solani rekao da će "Crna Gora preduzeti sve mere da ubrza svoje reforme", kao i da će "proces konačnog definisanja državnog statusa (Crne Gore) biti sproveden po najboljoj međunarodnoj praksi i važećim evropskim standardima". Dodaje se da je "razgovor potvrdio obostrani interes za dalje jačanje saradnje i uverenje da postoje realni izgledi za ostvarivanje evropske perspektive Crne Gore".

Draškoviću Pismo razumevanja

Havijer Solana i ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković razmenili su juče Pisma razumevanja, u kojima se izražava spremnost na dogovor o mogućnosti prelaska evropskih snaga u BiH (Eufor) i međunarodnih snaga na Kosovu (Kfor) preko teritorije SCG, u slučaju potrebe. Kako je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova SCG, Solana u pismu ističe potrebu da trupe Eufora mogu preko teritorije SCG biti upućene na Kosovo, ako to UN i Kfor zatraže i da, takođe, trupe Kfora sa Kosova mogu, preko teritorije SCG, biti upućene u BiH. Drašković u svom pismu izražava spremnost Saveta ministara SCG za postizanje takvog sporauzma, navedeno je u saopštenju.

Marović je rekao da je to važna poruka za SCG i velika šansa za državnu zajednicu koja je prema njegovim rečima, do kraja privržena svojim obavezama na putu u EU.

Havijer Solana preksinoć se sastao i sa predsednika Srbije Borisom Tadićem i republičkim premijerom Vojislavom Koštunicom. U saopštenju vlade Srbije koje je izdato posle sastanka navodi se, između ostalog, da Srbija i Crna Gora predstojeći period treba da iskoristi u korist evropskih integracija državne zajednice, kao prioritet u odnosu na sve druge teme, a posebno na mogući referendum koji je najavljen u Crnoj Gori.

Posle dobijanja Studije o izvodljivosti, na dnevnom redu su pregovori i zaključivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je najpreči i najvažniji interes SCG i EU, kaže se u saopštenju. Na sastanku je istaknuta i potreba napretka u procesu decentralizacije na Kosovu, kao i značaj dovršetka saradnje sa Haškim sudom.

Solana je najavio ponovni susret sa predstavnicima Srbije i Crne Gore u septembru.


vesti po rubrikama

^politika

Evropska perspektiva pred zajednicom SCG
Svilanović: Da li je Vlada Srbije pitana za sporazum SCG sa NATO?
Crnogorci kritikuju Solanu i opominju Srbiju
Menja se politički kurs prema Kosmetu
Prirodni zakon :Tadiću, Mrkonjo!
 


     


FastCounter by LinkExchange