GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 21. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Problem gradskih vlasti sa Mauricijom Zamparinijem dobio međudržavne razmere

Italija protestuje

Italijanska ambasada najavila pisani protest i odlaganje posete ambasadora Niškoj eparhiji SPC

Italijanska ambasada najavila je pisani protest povodom odugovlačenja potpisivanja ugovora Mauricija Zamparinija o zakupu 18 hektara zemljišta na 99 godina u Niškoj Banji. Sem toga najavljeno je i odlaganje ranije planirane posete italijanskog ambasadora Niškoj eparhiji SPC. Iz kabineta Smiljka Kostića, koji se nalazi na službenom putu, najavili su da će on, čim se vrati, sazvati konferenciju za novinare, pojasniti sve činjenice i, verovatno, otvoriti vrata za Zamparinijevoj investiciji u Nišu.

Vlasnik "Palerma" i "Venecije"

Mauricio Zamparini je u Italiji vlasnik fudbalskih klubova "Palermo" i "Venecija", 86 megamarketa u svojoj zemlji, Rusiji i Hrvatskoj i vlasnik desetak muzeja širom sveta. Na zakupljenom prostoru kod Niške Banje planirao je izgradnju megamarketa vrednog oko 45 miliona evra polažući na licitaciji i depozit od 144.000 evra. U gradnji tog kompleksa, koji bi imao i restorane i sportske terene bilo bi angažovano oko 2.000 radnika iz desetak niških firmi, a u kompleksu bi bilo posla za 600 do 800 radnika, ističe Bojan Stanisavljević, napominjući da bi se sve obaveze zakupca definisale preciznim ugovorom. Ne otkrivajući neposredne aktere, Stanisavljević je za Glas rekao da mu je u Nišu nuđeno "posredovanje u četiri oka kako bi se sve okončalo povoljno", ali da je on odbijao takve ponude.

Još je teško odgonetnuti da li je u ovoj priči sporna cena od 650 dinara po kvadratu po kojoj je "Zamparini grupa", na licitaciji koju je raspisala gradska vlast, dobila u zakup od 99 godina 18 hektara na lokaciji "Lozni kalem" kod Niške Banje ili je, kako tvrdi zamenik gradonačelnika Dejan Rajčić, razlog u tome što ponuđeno zemljište nije u celini vlasništvo grada i da bi to prethodno trebalo "katastarski i pravno urediti".

Gradski menadžer Vlastimir Đokić tvrdi da se Kostić još nije definitivno izjasnio o poništenju ove licitacije, ali da sporni imovinski odnosi, ukoliko se do kraja ne reše, mogu kasnije stvoriti probleme i samom zakupcu. Međutim, menadžer Đokić ne krije i stav, uz napomenu da je lični, po kojem "grad ne treba da daje zemljište u bescenje i da strane investitore ne treba privlačiti po svaku cenu". U ovom slučaju bi se prodala atraktivna lokacija za samo osam evra po kvadratu, a poznato je da se svuda u svetu takvo zemljište prodaje po paprenoj ceni, kaže Đokić. Na drugoj strani, oni koji ne misle kao on napominju da takvo "cenkanje i paprene cene sebi mogu da prirede razvijene zemlje i gradovi kojima nije kao nama toliko stalo do stranih investicija i novih radnih mesta".

Predstavnik "Zamparini grupe" u SCG Bojan Stanisavljević naveo je da je ovih dana gotovo sat vremena uzalud čekao zamenika gradonačelnika Dejana Rajčića sa kojim je trebao da razjasni sporna pitanja. Međutim, Rajčić se jednostavno "uspavao" i došao kada revoltiranog Stanisavljevića više nije bilo u gradskoj većnici.

- Već na startu naših napora da posle legitimne licitacije realizujemo i ugovor o zakupu ovog zemljišta počeli su da nas "vozaju" zbog ovih ili onih razloga, da bi na kraju otvorili i pitanje "boniteta" Mauricija Zamparinija, jednog od 10 najbogatijih Italijana, što je neozbiljno, a nanosi veliku štetu čitavom gradu i meni kao posredniku - kaže Stanisavljević. Tvrdi da ima informacije da je na pojedince iz gradske Uprave za imovinu vršen pritisak da "nađu razloge za poništenje ove licitacije". Nezvanično se procenjuje i da u svemu lobiraju niški privatni vlasnici lanca trgovina i megamarketa, ili megamarketa sa strane koji su već rezervisali placeve u gradu, ne želeći konkurenciju.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Niš

Italija protestuje
Rizično letovanje sa "divljacima"
Pojačana kontrola sportskih terena
Presing posvećen kafanama
      


FastCounter by LinkExchange