GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 21. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Holandsko Ministarstvo pravde odobrilo izručenje Sretena Jocića

Joca stiže u Srbiju

BEOGRAD - Holandsko Ministarstvo pravde odobrilo je ekstradiciju Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam (43), vlastima Srbije i Crne Gore, izjavio je juče agenciji Beta ministar za ljudska i manjinska prava Rasim LJajić.

Jocić ima pravo na žalbu, ali je LJajić ukazao da se on nije žalio na odluku suda o ekstradiciji, pa ne očekuje ni žalbu na odluku ministarstva. Holandija je, takođe, odbila zahtev nemačkih vlasti za izručenje Jocića. LJajić je ocenio da će Jocić stići u Beograd za nekoliko nedelja.

Protiv Jocića, koji je u medijima u regionu označavan kao jedan od glavnih "narko bosova", se u Srbiji vodi istraga da je naručio ubistvo. Istraga je pokrenuta 1996. godine zbog sumnje da je u julu prethodne godine podstrekao Miodraga Prodanovića i Bojana Milosavljevića da ubiju Gorana Marjanovića, zvanog Goksi. U napadu je poginula i Marjanovićeva devojka Jelena Đorđević.

Dvojica ubica su osuđena pre pet godina na po 20 godina zatvora, dok je Jocić pobegao u Kolumbiju, ali je od tada često menjao zemlju boravka. Jocić je, prema rezultatima istrage, ubicama dao oružje i obećao novčanu naknadu. U Okružnom sudu u Beogradu Jociću je određen pritvor, a pošto nije bio dostupan organima gonjenja za njim je raspisana poternica. Međunarodna poternica raspisana je u junu 2001. godine i na osnovu nje je uhapšen u Bugarskoj. Iako je SCG podnela zahtev za izručenje, Jocić je izručen Holandiji u avgustu 2002. godine, gde je 19. marta 2004. odslužio kaznu na koju je osuđen.

Osumnjičen je za tri ubistva policajaca u Evropi, ubistva u Nemačkoj, Holandiji i Srbiji i razbojništva u Austriji. Holandska štampa o Jociću je pisala kao o šefu jugoslovenske mafije u toj zemlji. Dovođen je u vezu sa obračunima holandske i srpske mafije zbog tržišta narkotika, nakon kojeg su se Holanđani povukli iz tog posla. U obračunima je ubijeno više holandskih kriminalaca.


vesti po rubrikama

^hronika

Uhapšena zbog krađe automobila
Joca stiže u Srbiju
Oružje i narkotici u automobilu
 


     


FastCounter by LinkExchange