GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 21. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


CRTANI JUNACI

Baja Patak

Ako i nije najpoznatiji član porodice čuvenog Paje Patka, Baja Patak, ili samo čika Baja, svakako je najbogatiji. I to ne samo u živopisnom gradiću Patkovgradu, nego na celom svetu. Otkad ga je Volt Dizni 1947. godine prvi put ubacio u epizodu crtanog filma "Božić na Medveđoj planini", vremešni Baja čini sve što je u njegovoj moći da silne pare sačuva i, kad je to god moguće, zaradi još koji dolar. Jer para nikad dosta!

U ogromnoj palati, u kojoj Baja Patak živi sa svojim brojnim, vernim slugama, sve je u znaku dolara-od sveže ošišane žive ograde i kvake na vratima, do nameštaja i tapeta. Kao i svi bogataši, i on ima neke čudne navike i dozvoljava sebi da uradi i poneku ludost, pa je sebi u čast podigao ogrooomnu statuu.

Baja je borac, jer je u detinjstvu verovatno naučen na nemaštinu. Veliki je radnik, ali i sanjar i avanturista. Zato je često prvi koji će krenuti u neku ludu pustolovinu, samo ako to znači da će se gomile novca u njegovom sefu uvećati.

Omiljena razonoda Baje Patka jeste stalno brojanje para, a najdraži sport je - skakanje u bazen prepun zlatnih novčića. Iako nikome nije baš najjasnije kako se ovaj škrti multimilijarder uopšte obogatio, kaže da sve svoje bogatstvo duguje svom srećnom novčiću - prvom koji je zaradio.

Čika Baja je rođen 1867. godine u škotskom gradu Glazgovu, pa otuda, valjda, i preterana štedljivost (u svetu su Škoti ono što su kod nas Piroćanci). I ne samo da štedi na sebi nego i sestrića Paju Patka (koji ujaka posećuje uglavnom samo kad mu trebaju pare na zajam) i nećake Gaju, Raju i Vlaju pokušava da nauči da pare ne rastu na drveću.

Ali, kako to obično biva kad čovek ima pare, onda bi svi da ga opljačkaju ili prevare, pa pored uobičajenih lopova i gospodin Baja Patak ima svoje neprijatelje - prevejanog prevaranta Varalića i zlu čarobnicu Magu Vračević.

A. K.


vesti po rubrikama

^glasić

CRTANI JUNACI : Baja Patak
Kako je ukroćena vatra
Zanimljivosti
sajber klinci : Vozite krš auto!
 


     


FastCounter by LinkExchange