GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 21. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Srbi na Kosmetu ne žele više da žive u getu

BEOGRAD - Kako danas žive raseljeni Srbi na Kosmetu, s kojim se sve problemima suočavaju i koliko vlast u Beogradu ima sluha za rešavanje njihovih egzistencijalnih problema, kao i mnoga druga pitanja, bila su tema okruglog stola koji je juče u Medija centru organizovao Forum za etničke odnose.

- Raseljeni Srbi iz Prištine, koji su utočište našli u Gračanici žive na ivici egzistencije, bez elementarnih uslova za život. Skućili su se u iznajmljenim stanovima, za koje moraju da plaćaju visoke kirije, u kontejnerima ili u napuštenim romskim kućama bez struje, vode, kupatila. Dodatan problem predstavlja povratak Roma, koji su zbog loših uslova za život dobili azil i otišli za Nemačku. Nemačke vlasti su odlučile da ih vrate u Srbiju, tako da je deportacija počela u maju. Sada nam se nameće novi problem, Romi se vraćaju u svoje kuće, a raseljeni Srbi nemaju gde da idu - istakao je Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose.

On je dodao da se na Kosmetu suočavamo sa tri ozbiljna problema - loš položaj Srba, nepostojanje plana integracije Srba, kao i nepostojanje plana za sprečavanja ekstremizma. Raseljeni Srbi su istakli da ne žele da žive u enklavama, već da se normalno kreću kao i njihove komšije Albanci.

Učesnicima okruglog stola i novinarima prikazan je i potresan film o životu Srba u Gračanici. Stanuju u kućicama bez prozora i vrata, bez struje i vode. Veliki problem Srba na Kosmetu predstavlja i to što nemaju posao. To je jedan od razloga zašto Srbi u poslednje vreme počinju masovno da beže s Kosmeta, rekli su učesnici okruglog stola.

S. T.


vesti po rubrikama

^društvo

Državni TV harač
Srbi na Kosmetu ne žele više da žive u getu
Ministar "minira" rad medicinske Akademije
Najugroženiji dobili krov nad glavom
Odbor za istinu o bebama
Malo sudija u Čačku
Ešerihija koli u vodovodu
 


     


FastCounter by LinkExchange