GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utrorak, 19. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Najnoviji rezultati Istrage ukazuju da iza napada u Kušadasiju ipak stoje Kurdi

Bomba pukla na daljinski

Vozač minibusa veruje da je eksploziv aktivirao čovek koji je izašao iz vozila pet minuta pre eksplozije. Reč je o muškarcu, između 25 i 30 godina, tamnoputom, bez brkova i brade, koji se, kažu putnici, stalno igrao mobilnim telefonom

KUŠADASI - Prvi podaci istrage ukazuju da su subotnji bombaški napad u Kušadasiju ipak izvršili Kurdi i da 17-godišnja devojka, za koju se sumnjalo da je terorista-samoubica, ipak nema veze s napadom, već da je bomba aktivirana daljinskim upravljačem.

Džamal Učor, vozač minibusa čiji je sin ostao bez noge u ovom napadu, ispričao je da veruje da je bombu aktivirao čovek koji je izašao iz minibusa samo pet minuta pre eksplozije. On kaže da je reč o muškarcu između 25 i 30 godina, tamnoput, bez brkova i brade i da se stalno igrao sa mobilnim telefonom. Kako veruje, on je bar dva-tri puta ulazio u minibus. Hurijet, najtiražniji turski dnevni list, piše da je bombaški napad najverovatnije organizovao Murat Karajilan iz Radničke partije Kurdistana. Oni navode da je on organizovao tri-četiri čoveka koji su izvršili napad.

Sumnja se da je u napadu korišćen eksploziv C4, isti koji je korišćen u napadu u Češme, početkom jula. Hurijet navodi i da je Karajilan organizovao i taj napad. Turski mediji i dalje pišu o tragičnoj sudbini verenika Ede Okljaj i Ufuka Judždenisa, koji su pobegli iz Češme i došli u Kušadasi gde su poginulu i ovom bombaškom napadu. Bombaški napad nije uzdrmao turističku sezonu u Kušadasiju i atmosfera se vrlo brzo vratila u normalu. Mediji pišu da teroristi nisu postigli cilj, a sami Turci na pitanje o napadu, odmahujući rukom odgovaraju "bomba je bila i u Španiji i u Londonu".

Srbi ne odustaju

Eksplozija u Kušadasiju nije prouzrokovala pad cena ni znatniji pad tražnje u domaćim turističkim agencijama za to popularno tursko letovalište, javlja Tanjug dodajući da je samo dan posle napada u Kušadasi otputovalo još oko 800 ljudi odavde, a otkazalo tek njih 40.

Petar Rosić


vesti po rubrikama

^svet

Bomba pukla na daljinski
Cena rata protiv Iraka
Uragan u Meksiku, tajfun na Tajvanu
U požaru stradalo 14 ljudi
 


     


FastCounter by LinkExchange