GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utrorak, 19. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sanitarci pooštravaju kontrolu zbog nehigijene u poslastičarnicama

Sladoled "obogaćen" antibioticima

Inspektori su utvrdili da su industrijski sladoledi uglavnom ispravni, s izuzetkom sladoleda "san" iz Crne Gore

VRANJE - Sanitarna inspekcija za sedam opština Pčinjskog okruga u junu je imala pune ruke posla. U "bliskom susretu" sa poslastičarnicama u Vranju, Vladičinom Hanu, Preševu i Bujanovcu inspektori su došli do poražavajućih rezultata.

Iz 21 poslastičarnice uzeti su uzorci sladoleda. Posle analiza u vranjskom Zavodu za zaštitu zdravlja, utvrđeno je da je u osam uzoraka bilo ešerihije koli i drugih bakterija. Sladoled je bio neispravan u Velikom Trnovcu, Bujanovcu i Preševu. Neispravnog sladoleda bilo je i u nekim poslastičarnicama u Vranju.

Inspektori su, takođe, došli do saznanja da je industrijski sladoled uglavnom ispravan. Jedino je u jednoj prodavnici u Vladičinom Hanu pronađen neispravan industrijski sladoled marke "san" iz Crne Gore. Verovatno ovaj sladoled nije uskladišten i čuvan na odgovaraući način.

Inače, zbog višegodišnje klimave epidemiološke situacija u vranjskom kraju inspektori upozoravaju na veliki oprez kada se kupuje i konzumira sladoled. U ovoj omiljenoj ledenoj poslastici ima bakterija zbog nehigijene. U pojedinim radnjama poslastičari nastoje da doskoče sanitarnim inspektorima tako što u sladoled stavljaju antibiotike. Tada je sladoled bakteriološki ispravan. Bez antibiotika u sladoledu gotovo redovno ima bakterija, naročito ešerihije koli. Otuda je neophodno da sanitarci češće proveravaju zdravstveno stanje poslastičara i higijenske uslove u kojima se spravlja sladoled.

B. K.


vesti po rubrikama

^Srbija

Sladoled "obogaćen" antibioticima
"Godomin" pred bankrotom
Veće razrešeno, čeka se Švabić
Opštinske zgrade u zalog za kredit
Autobusi iz FAP-a za Beograđane
   
 


     


FastCounter by LinkExchange