GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utrorak, 19. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Beograd opsedaju strani državnici, Šefer stigao, stiže i Solana

Diplomate dolaze da nas opominju

Nikolić: Hoće stabilnost ovog područja, naročito posle napada na London. Janjić: Dolaze zbog odnosa sa Crnom Gorom, ustava i Kosova

BEOGRAD - Poslednjih meseci, naša zemlja postala je odredište za posete stranih diplomata i visokih državnika. Malo-malo pa neko dođe, posle obično dobijemo saopštenje u kojem piše da su razgovori bili "iscrpni i sadržajni" i tako u krug. Dokaz za to je i jučerašnja poseta prvog čoveka NATO Japa de Hopa Šefera, kao i za sutra najavljena poseta ovde već odomaćenog Havijera Solane. Čak i običnom čoveku jasno je da sva ta bulumenta ne dolazi ovde da bi ispijala kafu i ćaskala sa Tadićem, Koštunicom ili Marovićem, biće da se iza brda nešto mnogo veće valja.

- Stranci su jako zainteresovani za ovo područje, a naročito posle terorističkog napada u Londonu, jer oni znaju da Al kaida ovde ima svoja uporišta u Bosni, severnoj Albaniji i na Kosovu. NATO nas i želi u svojim redovima, prvo kao članicu Partnerstva za mir, kako bi na taj način i ovo područje bilo pod kontrolom, pre svega u borbi protiv terorizma - rekao je za Glas Milan Nikolić, politički analitičar.

DSS: Izuzetno važne posete

Inače, juče je i Demokratska stranka Srbije ocenila Šeferove i Solanine posete kao izuzetno važne.
- To je podrška svemu što je Vlada Srbije uradila u prethodnom periodu - ocenio je portparol DSS-a Andreja Mladenović. On je na konferenciji za novinare naglasio da su te posete izuzetno značajne u očekivanju početka pregovora o stabilizaciji i priključivanju EU, do kraja godine.
Mladenović je dodao da se od visokih međunarodnih zvaničnika očekuje da će Beograd dobiti potvrdu da je učinio sve što je mogao "u vezi otpočinjanja dijaloga sa zvaničnicima kosovskih privremenih institucija", ali da druga strana nije ništa učinila u tom pravcu, jer su iz Prištine stalno stizale opstrukcije.

On dodaje i da je Evropa sada svesna da Madrid nije bio slučajnost i da su sada na meti sve zemlje koje imaju trupe u Iraku.
- Oni žele i saradnju sa našim civilnim i vojnim obaveštajnim službama, koje imaju korisne podatke upravo o terorističkim grupama povezanim s Al kaidom, a koje su raspoređene na ovim prostorima. Pored ovoga, cilj dolaska stranaca je i Kosovo, a oni u kontaktu s našim političarima jednostavno ispipavaju naš puls i podsećaju da im se žuri da taj problem skinu sa vrata. Upravo oko Kosova se i Evropa nalazi pod velikim pritiskom Vašingtona, koji traži nezavisnost za Kosovo, kako bi što pre povukli trupe iz pokrajine koje su im preko potrebne u Iraku. Posle toga, Amerikanci bi zadržali samo bazu Bondstil i stalo im je da ona bude u prijateljskom okruženju, pa upravo zato traže nezavisnost, što bi Albanci, i inače veoma naklonjeni Vašingtonu, i te kako znali da poštuju - kaže Nikolić.

Što se tiče Solane, on prema mišljenju Nikolića, dolazi i zbog skorog početka pregovora o asocijaciji EU i sigurno je da će podsetiti naše visoke funkcionere da požure sa hapšenjem Mladića, jer je to ključni uslov za bilo kakve integracije.
- Inače, mislim da u svim tim razgovorima nema mnogo pretnji, oni jednostavno podsećaju šta moramo da uradimo. Čak mislim da mnogo i ne obećavaju, odnosno da je ta šargarepa koju nam nude na veoma dugom štapu - zaključio je Nikolić.

Dušan Janjić, takođe analitičar političkih zbivanja, kaže da ga ne čudi ovakva najezda stranih državnika u julu, jer upravo tog meseca razvijene zemlje završavaju planiranje za ovu kalendarsku godinu.
- Mislim da i Šefer i Solana dolaze zbog tri ključna problema, a prvi je i dalje nerešen odnos Srbije i Crne Gore, jer je očigledno da Evropska unija mora najesen da se umeša u rešenje tog pitanja.

Kao drugi povod dolaska ocenjujem pitanje (ne) donošenja Ustava, a i kasnijih izbora, jer se sa donošenjem najvišeg pravnog akta Srbije i dalje oteže, a to je jedan od ključnih uslova za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji. Treći razlog, po meni je Kosovo, obojica žele da se upoznaju sa tim šta mi zapravo hoćemo, jer je očigledno da im nejasna formulacija "više od autonomije, a manje od nezavisnosti" uopšte ne deluje ubedljivo - rekao je Janjić.

M. Mijailović


vesti po rubrikama

^politika

Diplomate dolaze da nas opominju
Šefer: Uhapsite Mladića što pre
Kosovo ne sme da pređe u ruke demagoga
Tadić: Do kraja 2006. godine status Kosova
Ivanović: Neću zameniti Petkovića
Pragmatično: Stanična usluga
 


     


FastCounter by LinkExchange