GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utrorak, 19. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Reditelj Mikloš Jančo otvorio Međunarodni filmski festival na Paliću

Jezik se najbolje uči u krevetu

Dobitnica nagrade za životno delo "Aleksandar Lifka" Eva Ras. "Život je more" Alehandra Amenabara gleda se bez daha, steže srce

Međunarodni filmski festival na Paliću, dvanaesti po redu, sinoć je otvorio legendarni mađarski reditelj Mikloš Jančo. Autor tridesetak igranih filmova ("Poroci tajni, vrline javne", njegov najpoznatiji film) i stotinak dokumentaraca, dobitnik je nagrade za životno delo Palićkog festivala za 2000. godinu, koju ranije nije bio u prilici da primi pa mu je tek sada uručio republički ministar za kulturu i medije Dragan Kojadinović.

Propušteni životi

Nisam se nadala ovoj nagradi, koju sam doživela kao priznanje zapostavljenom crnom talasu nekadašnje jugoslovenske kinematografije. U to vreme nismo bili nagrađivani. Ne mislim da je ovo revalorizacija, da je greške moguće ispraviti. Naši propušteni životi i karijere spadaju u veliki greh komunizma u kome smo živeli. Tačna je opaska da sam ja neiskorišćena glumica. To se ne može popraviti, ne mogu biti ponovo mlada, moja mladost je nestala u komunizmu - rekla je Eva Ras, inače rođena Subotičanka, kojoj je upravo objavljen prevod na engleski (Timoti Džon Bajford) romana ´"Petla na panj". Ovo je treći roman Eve Ras preveden na engleski jezik.

Mikloš Jančo, doduše, nije izgovorio čuvenu rečenicu ´"Festival je otvoren". Da li zbog uzbuđenja, ili što mu niko nije rekao, tek osamdesetčetvorogodšnji reditelj je imao najšaramntniji nastup na Letnjoj pozornici. Prethodio mu je nastup ministra za kulturu koji je održao kraći birokratski govor o uspesima ministarstva. Ipak, znatno kraći nego prošle godine.

- Počastvovan sam i dirnut ovim visokim priznanjem. Žao mi je što ne mogu da vam zahvalim i na srpskom jeziku jer ga ne znam. Pre sto godina, kada sam bio dete, moj profesor francuskog jezika, koji je inače bio sveštenik, govorio je da se jezik najbolje uči u krevetu. Nažalost, sutra moram da budem u Budimpešti pa ću ovu lekciju morati da izostavim - rekao je Jančo, ispraćen aplauzom i smehom.

Palićkoj publici su se poklonili direktor festivala Radoslav Zelenović, selektori glavnog i pratećih programa Dubravka Lakić i Nikolaj Nikitin, Sabolč Tolnai, Petar Mitrić, članovi glavnog festivalskog žirija i žirija kritike. O nagradama glavnog programa - zlatni, srebni i bronzani palićki toranj - odlučivaće petočlani žiri Morion Doring (predsednica), Korenlije Kovač, Miroslav Lekić, Peter Mesaroš i Labina Mitevska. Palićka publika toplo je pozdravila prelepu mladu makedonsku i evropsku glumicu Labinu Mitevsku koju pamtimo iz filma "Pre kiše" Milča Mančevskog i filmova Majkla Vinterbotoma. Mitevska je danas selektor festivala u Skoplju, bavi se produkcijom i priprema novi film "Ja sam iz Titovog Velesa".

Festival je otvoren filmom Alehandra Amenabara "Život je more", dobitnika Oskara za najbolji evropski film. Nagrađen je u Veneciji i gde sve ne, težak, delikatan, snažan. Gleda se bez daha, steže srce, bezuslovno uvlači u priču i njene dileme. Ne zna se ko je od glavnih glumaca bolji i ekspresivniji. Glavni junak Ramon Sampedro (maestralni Havijer Bardem) bori se za eutanaziju, za život kao pravo na izbor, a ne kao obavezu. Paraplegičar posle nesreće koja mu se dogodila na moru u 26. godini, znači punih 28 godina, osoba nesvakidašnjeg duha i vedrine, odbija život bez dostojanstva... Za prikazivanje u domaćim bioskopima kupila ga je kuća "Milenijum film". Ne treba ga propustiti.

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

Jezik se najbolje uči u krevetu
Žene pisci tvorci žanra zvanog "literatura za koke"
Šta znači biti mlad
 


     


FastCounter by LinkExchange