GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utrorak, 19. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U petnaestak gradova Srbije pijačni prodavci protestovali zahtevajući povlačenje Uredbe o fiskalizaciji

Pijačari blokirali puteve zbog fiskalnih kasa

BEOGRAD - Oko 1.000 zakupaca tezgi sa kragujevačkog buvljaka blokiralo je juče, na 45 minuta, magistralni put Kragujevac-Batočina kod Carine, zahtevajući od Mlađana Dinkića, ministra finansija, da donese uredbu kojom bi se zakupci tezgi oslobodili obaveznog evidentiranja prometa robe preko fiskalnih kasa.

Izuzimajući par manjih incidenata sa nestrpljivim vozačima, blokada je prošla bez većih problema, a saobraćajna policija je usmeravala vozače alternativnim pravcima.

- U jednom broju gradova policija je zapretila da će protiv organizatora biti podnesene prijave, a organizatori da će biti uhapšeni i zadržani 24 sata, izjavila je Vera Jovanović, generalni sekretar Unije pijačnih prodavaca Srbije dodajući da su takva "iskustva" imale kolege iz Užica, Zaječara i Aranđelovca.

Dinkić: Najbolje da se registrujete

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić pozvao je juče pijačne prodavce da se registruju, jer se time sprečava zloupotreba sredstava koje lokalne samouprave naplaćuju od neregistrovanih prodavaca. On je na današnjoj sednici Odbora za finansije Skupštine Srbije kazao da lokalna samouprava naplaćuje pijačninu i od prodavaca koji nisu registrovani i tu se stvara prostor za razne mahinacije. "Lokalne samouprave moraće da plaćaju porez na sredstva od naplaćene pijačnine", naglasio je Dinkić.

Oglušujući se o rešenje kikindskog SUP-a kojim je jučerašnja blokada magistralnog puta Kikinda-Zrenjanin bila zabranjena, kako se ne bi kršile odredbe Zakona o okupljanju građana i Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja, tridesetak prodavaca, članova Udruženja pijačnih prodavaca Kikinde, zaustavilo je na trideset minuta saobraćaj na toj deonici. Kako je Glasu rečeno u informativnoj službi kikindskog SUP-a, protiv organizatora i učesnika blokade magistralnog puta Kikinda - Zrenjanin biće preduzete odgovarajuće zakonske mere, jer je policija u subotu izdala saopštenje kojim se taj javni zabranjuje.

- Mi samo tražimo da nas primi ministar finansija Mlađan Dinkić kako bi mu predočili sve što nas tišti - kazao je za Glas bivši prodavac iz Kikinde Šmit Ignac.

Protiv odluke o obavezi uvođenja fiskalnih kasa na pijacama protestovalo je juče i više od dve stotine članova Udruženja pijačnih prodavaca Novog Sada. Blokade puteva juče su bile organizovane i u Smederevu, Jagodini i još desetak gradova Srbije, a pijačni prodavci su najavili da će blokade biti organizovane u četrdesetak gradova i istovremeno poručili da neće odustati od protesta dok ih ne prime ministar finansija i ministar trgovine Srbije Mlađan Dinkić i Bojan Dimitrijević.

B. K - S. U.


vesti po rubrikama

^društvo

Legiji 40 godina
Hronologija: Od otmice do presude
Glumci i zanatlije bez redovnih penzija
Dragiša Gile Đurić: Ivan ubijen hiljaditi put
Pijačari blokirali puteve zbog fiskalnih kasa
Srbi hrle u Tursku
Mladi volonteri besplatno putuju u Evropu
 


     


FastCounter by LinkExchange