GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utrorak, 19. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Članovi penzijskog Fonda samostalnih delatnosti u panici zbog najavljenog spajanja sa PIO fondom

Glumci i zanatlije bez redovnih penzija

Predsednik Inicijativnog odbora za spas penzijskog Fonda samostalnih delatnosti Slobodan N. Ristić optužio ministre za rad i finansija Slobodana Lalovića i Mlađana Dinkića da im je namera već duže vreme da unište i opljačkaju ovaj Fond

BEOGRAD - U Skupštini Srbije ponovo su se mogli čuti predlozi da se spoje penzijski Fond samostalnih delatnosti, poljoprivredni i državni fond PIO i da se o tome donese Zakon. Ovo je bilo dovoljno da uplaši, ali i da izazove revolt osiguranika i penzionera fonda privatnika.

Predsednik Inicijativnog odbora za spas penzijskog Fonda samostalnih delatnosti Slobodan N. Ristić optužio je ministre za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku i finansija Slobodana Lalovića i Mlađana Dinkića da im je namera već duže vreme da unište i opljačkaju ovaj Fond.

- Od osnivanja 1968. godine naš Fond nikada nije bio nestabilan i nikada nije bio dotiran iz budžeta ili na bilo koji drugi način, kao što je slučaj sa državnim. Imamo oko četiri milijarde dinara suficita na računu i jedini iz sopstvenih sredstava isplaćujemo pune penzije osiguranicima i to svakog prvog u mesecu za prethodni mesec. I kao takav on mora da se sačuva da ga raspikuće ne bi upropastile - ističe Ristić.

Ne spajati zdravo i bolesno

Predsednik Upravnog odbora Fonda PIO samostalnih delatnosti Rato Ninković rekao je za Glas da će komisija Socijalno-ekonomskog saveta od danas biti u stalnom zasedanju dok se ne usaglase sve tri strane - sindikati, poslodavci i predstavnici vlasti.
- Predlog je da se spoje Fond PIO samostalnih delatnosti sa državnim fondom, što Unija poslodavaca ne prihvata. Tačnije, smatramo da ne treba spajati zdravo i bolesno. Mi sada imamo više od 120 miliona evra u kasi, a spajanjem ćemo automatski biti uništeni, jer će se sva sredstva sliti u zajednički budžet. Iako su planirana tri podračuna to ništa ne pomaže, jer oni nisu nezavisni - kaže Ninković.
- Ukoliko se to ipak dogodi, Vlada Srbije će za protivnike imati oko 300 hiljada poslodavaca - naglasio je Ninković.

Prema njegovim rečima, ukoliko se ovakav predlog obistini, doći će do stvaranja novog fonda u koji će se prelivati sredstva iz Fonda za samostalne delatnosti, čime će oni, kao i svi ostali koji budu bili u tom novom fondu automatski biti oštećeni, jer bi nedostajala sredstava. On je podsetio da je prosečna penzija u Fondu samostalnih delatnosti 9. 856 dinara, a u zemljoradničkom, gde isplata penzija kasni dve godine, oko 2. 600 dinara. Pored toga kaže da imaju 251. 743 osiguranika i 43. 938 penzionera, što iznosi 5, 7 osiguranika na jednog penzionera.

- Ministri su govorili da imamo jednog osiguranika na jednog penzionera, pa sada zbog toga hoće da poprave stanje u budžetu našim sredstvima. To im nećemo dozvoliti. Borićemo se do kraja - zaključio je Ristić.

Dragutin Zagorac predsednik Unije poslodavaca Srbije i Crne Gore, istakao je da se "pokušava svojevrsni vid nacionalizacije Fonda PIO za samostalne delatnosti".
- Zanatlije su nekada bili građani drugog reda pa su morali sami da osnuju fond. Taj Fond je devedesetih istrošio Milošević, da bi ga mi početkom 2000. godine uzdigli, odnosno da bi sada bio u suficitu više od tri i po milijarde dinara. I to je jedini fond u svetu gde je odnos penzionera i osiguranika jedan prema pet. Spajanjem sa državnim fondom koji je u deficitu, ova vlada potvrđuje da je reč o nacionalizaciji - kaže Zagorac.

On ističe da će se dogoditi da zanatlije koje su do sada redovno izmirivale svoje obaveze, ostanu bez penzija ili u najboljem slučaju da im penzija kasni nekoliko meseci.
- Vlada Srbije ovo radi, jer 2007. godine neće biti sredstava iz budžeta za isplatu penzija. Tada dolaze silne rate od uzetih kredita, a spajanjem sa našim fondom pokušaće samo da umanje ogroman deficit. Osim toga, produženjem staža oni dodatno izbegavaju isplatu penzija.

Zapravo, sada samo kupuju vreme, da bi sledeća vlada imala još veći problem - naglasio je Zagorac. Prema njegovim rečima ova Unija je pokrenula inicijativu za osnivanjem novog Fonda za samostalne delatnosti, gde bi mogli da pređu svi oni koji su do sada plaćali Fondu PIO samostalne delatnosti.
- Obezbedili smo sredstva za osnivački ulog od tri miliona evra i realizovaćemo ovu ideju, siguran sam - izričit je Zagorac.

M. Lađević


vesti po rubrikama

^društvo

Legiji 40 godina
Hronologija: Od otmice do presude
Glumci i zanatlije bez redovnih penzija
Dragiša Gile Đurić: Ivan ubijen hiljaditi put
Pijačari blokirali puteve zbog fiskalnih kasa
Srbi hrle u Tursku
Mladi volonteri besplatno putuju u Evropu
 


     


FastCounter by LinkExchange