GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utrorak, 19. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Hronologija

 

Od otmice do presude

25. avgust 2000: Stambolić otet dok je, kao i obično, džogirao u Košutnjaku. Između 9 i 10 sati Berček i Šare, predstavljajući se kao policajci, otimaju Stambolića i ubacuju ga u beli kombi, u kojem ga vezuju selotejp trakom i stavljaju mu novine preko glave. Na pitanje kuda ga vode, odgovaraju mu "na informativni razgovor".

- Na putu prema Fruškoj gori pridružuju se Bujošević u "jugu", a Maričić i Milivojević u "pasatu", a oko 12 sati, u okolini Iriškog venca, kopaju rupu, dok Šare čuva stražu. Ostala trojica donose živi kreč, a onda izvode Stambolića iz kola i naređuju mu da klekne. Pet minuta se, potom, dogovaraju ko će od njih trojice da puca. Na kraju Berček iz "berete" ispaljuje Stamboliću dva projektila u potiljak. Ubacuju ga u rupu, posipaju krečom, polivaju ga vodom, a humku posipaju biberom da rasteraju životinje i preko stavljaju panj.

Uloga Miloševića

Đurić navodi da je Kiro Gligorov, predsednik Makedonije i prijatelj porodice Stambolić, intervenisao kod Miloševića.
- Milošević mu je rekao da je porodica pogrešila što nije odmah prijavila nestanak jer su granice blizu. Stambolićeva supruga je preko Miloša Aleksića, bliskog Mirinog saradnika, došla do Miloševićevog broja. Iz njegovog kabineta joj se neko javio i rekao da on nije tu. Ona je ispričala šta se dogodilo i rekla da želi da se čuje sa Miloševićem. Iz kabineta su joj rekli da je Milošević, nažalost, na putu i da će sve preduzeti da informacija dođe do njega. Način na koji se sve dešavalo govori da je vrh očigledno znao šta se dogodilo.

- Posle prijave nestanka, Miloševićeva vlast se zvanično nije oglasila, ali je u javnosti "proturana" priča da je Stambolić verovatno žrtva svog biznisa.
- Ubrzo se osniva Odbor za pronalazak Ivana Stambolića, a njegova porodica za nestanak okrivljuje Miloševića i njegovu suprugu Mirjanu Marković, za koje tvrde da su ga ukloniti jer im je bio politički protivnik od Osme sednice, 1987. godine.
- Odbor je, sve do akcije "Sablja", dobijao razne dojave o tome gde se nalazi Stambolić, a među njima i da je zakopan na Avali.

Krajem marta 2003: Otkriven zločin, kada je u akciji "Sabalja" o njemu "propevao" Nenad Šare.
Suđenje 2004. i 2005: Optuženi porekli krivicu, a odbrana je tvrdila da Milošević nije imao interes da ubije Stambolića, pošto je početkom avgusta 2000. godine DOS odustao od Stambolićeve kandidature za predsednika i umesto njega izabrao Vojislava Koštunicu.
18. jul 2005: Presuda za ubistvo.


vesti po rubrikama

^društvo

Legiji 40 godina
Hronologija: Od otmice do presude
Glumci i zanatlije bez redovnih penzija
Dragiša Gile Đurić: Ivan ubijen hiljaditi put
Pijačari blokirali puteve zbog fiskalnih kasa
Srbi hrle u Tursku
Mladi volonteri besplatno putuju u Evropu
 


     


FastCounter by LinkExchange