GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utrorak, 19. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sud kaznio sa 209 godina ubice Ivana Stambolića i atentat u Budvi

Legiji 40 godina

Osmorica optuženih za ubistvo Ivana Stambolića, bivšeg predsednika Predsedništva Srbije, i atentat na lidera SPO-a Vuka Draškovića u Budvi, osuđeni su juče u Specijalnom sudu na ukupno 209 godina zatvora.

Prvookrivljeni Milorad Ulemek Legija (37), bivši komandant JSO-a, osuđen je kao organizator zločina na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora, kao i Duško Maričić Gumar (34), njegovog naslednik na mestu vođe "crvenih beretki", dok su bivši pripadnici te jedinice Branko Berček Maći (28) i Nenad Bujošević Rambo (35), dobili takođe po 40 godina.

Na po 15 godina zatvora osuđeni su bivši pripadnici JSO-a Leonid Milivojević (31) i Nenad Ilić Glavonja (30), a na istu kaznu je zbog pomaganja izvršiocima osuđen i Radomir Marković (58), bivši načelnik RDB-a. Milorad Bracanović (51), nekadašnji zamenik načelnika BIA, osuđen je na četiri godine zatvora zbog neprijavljivanja otmice i ubistva Ivana Stambolića, 25. avgusta 2000. godine. Berček, Maričić, Milivojević, Ilić i Bujošević oslobođeni su optužbe za zločinačko udruživanje zbog zastarelosti dela.

Presude

4 GODINE
Milorad Bracanović
(zbog "devet bolesti")
15 GODINA
Radomir Marković
Leonid Milivojević
Nenad Ilić
40 GODINA
Duško Maričić
Nenad Bujošević
Branko Berček

U obrazloženju nepravosnažne presude, tročlano veće sudije Dragoljuba Albijanića navelo je da je, na osnovu izvedenih dokaza tokom 50 suđenja, koje je započelo 24. februara 2004. godine i na kojem je saslušano preko 60 svedoka, nesumnjivo utvrđena krivica optuženih.

- Ulemek je po nalogu bivšeg predsednika Srbije SRJ Slobodana Miloševića organizovao kriminalnu grupu radi ubistva političkih protivnika. Utvrđeno je da je Ulemek prihvatio nalog Slobodana Miloševića da liši života Vuka Draškovića i Ivana Stambolića, a naređenje za njihovu likvidaciju dao je svojoj kriminalnoj grupi - rekao je sudija Albijanić.

On je naglasio da sud nije prihvatio stav zamenika specijalnog tužioca Mioljuba Vitorovića da se u ovom procesu sudilo bivšem režimu Slobodana Miloševića.

- Sud se nije složio sa stavom da je ovo političko suđenje, već se rukovodio činjenicom da su za ova krivična dela zaprećene najteže kazne. Nismo prihvatili ni stav odbrane da je optuženima unapred bilo presuđeno i da je ovo bio sud potrebe, a ne zakona - kazao je sudija Albijanić, dodajući da su, pošto je u martu 2002. ukinuta smrtna kazna, optuženima za ubistvo Stambolića izrečene maksimalne kazne od 40 godina zatvora. On je napomenuo da je presuda zasnovana na iskazima brojnih svedoka, veštačenjima, ali i da su od značaja bila i priznanja optuženog Duška Maričića i Leonida Milivojevića iz pretkrivičnog i istražnog postupka, koja su se poklopila sa izjavom svedoka Nenada Šarea koji je policiji i otkrio grob Stambolića.

- Njihove odbrane se slažu u najbitnijim delovima sa iskazom svedoka saradnika, a razlike su male - istakao je Albijanić.
Sudija je naglasio i da je izjava Milivojevića pomogla sudu da utvrdi činjenično stanje, navodeći da je prilikom izricanja kazne sud imao i njegovo teško psihičko stanje od kada ee u pritvoru.

On je istakao da su optuženima za atentat na Draškovića izrečene blaže kazne jer su žrtve prošle bez težih posledica, ali da to nije moglo da se primeni i u slučaju ubistva Stambolića.
- Nikakve olakšavajuće kazne ne mogu da opravdaju zločin - istakao je Albijanić.

Po odluci suda, bivše "beretke", Berček i Milivojević, moraće u budžet Republike Srbije da vrate po 30.000 maraka, u protivdinarskoj vrednosti, koje im je Ulemek isplatio kao nagradu za počinjene zločine. Po 20.000 marka moraće da vrate Maričić i Bujošević, dok je Ilić dužan da plati 10.000 maraka.
Sudija je saopštio da okrivljeni i njihovi branioci imaju pravo da u roku od 15 dana ulože žalbu Vrhovnom sudu Srbije.

Izricanje presude juče je pratio veći broj novinara kojima, za razliku od ranijih suđenja, nije bilo dozvoljeno da uđu u sudnicu sa ostalom publikom. Na ekranu u novinarskoj sali moglo se videti kako je Ulemek klimnuo glavom i salutirao, pošto je čuo da je dobio pet godina za zločinačko udruživanje, 15 godina za organizaciju atentata na Draškovića i 40 za ubistvo Stambolića. Salutirao je i kada je čuo da je dobio jedinstvenu kaznu od 40 godina.
Pre izricanja presude, dok je sudija opisivao načine izvršenja krivičnih dela, blago se smejao i odmahivao glavom. Ostali optuženi su mirno saslušali presudu. Milivojević se prekrstio, dok je Rade Marković, vidno neraspoložen, odmahnuo glavom.

U samoj publici nije se čuo nijedan komentar kada je sudija saopštio presudu. Čuo se jedino zvuk Legijinih potpetica dok je salutirao. Ironični uzdasi čuli su se jedino kada je Albijanić rekao da je Bracanoviću smanjena kazna zbog "devet bolesti" od kojih boluje.


vesti po rubrikama

^društvo

Legiji 40 godina
Hronologija: Od otmice do presude
Glumci i zanatlije bez redovnih penzija
Dragiša Gile Đurić: Ivan ubijen hiljaditi put
Pijačari blokirali puteve zbog fiskalnih kasa
Srbi hrle u Tursku
Mladi volonteri besplatno putuju u Evropu
 


     


FastCounter by LinkExchange