GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utrorak, 19. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sprečeno uništavanje pasa u Zemunu, najavljeno za prošlu subotu

Bež'te sa ulica idemo da ubijamo!

Građani su plakatima obaveštavani da tokom akcije ne izlaze iz kuća, jer je "metod uništavanja" opasan i za ljude

Uništavanje čopora pasa lutalica koje je za subotu najavilo takozvano Udruženje za zaštitu građana Zemuna nije sprovedena, iako su stanari ulica Miće Radakovića, Dragana Rakića, Save Burića i Prvomajske plakatima upozoravani da u toku prepodneva ne napuštaju svoje domove, zbog opasnosti kojoj bi bili izloženi tokom ubijanja pasa.

Zabrinuti stanari su organizaciji za zaštitu životinja ORKA prijavili da su na nekoliko mesta u ulicama videli plakate. Na njima nije navedeno kojim će se metodama sprovoditi uništavanje, ali je izričito naglašeno da će to biti opasno po građane koji se nađu na ulici. Elvir Burazerović, predsednik ORKA, kaže da je reč o inicijativi nekolicine građana koja može biti jako opasna ne samo po životinje već i ljude. Zbog toga su aktivisti ovog udruženja u subotu bili na terenu, a bila im je ponuđena i pomoć policije, ukoliko počne ubijanje.

Iako je pamflet poručivao da su članovi "Udruženja" od Skupštine grada tražili pomoć zbog velikog broja pasa lutalica, gradski sekretar za zaštitu životne sredine, Branislav Božović, kategorično tvrdi da mu se niko nije obratio i odbija svaku insinuaciju da službe nisu reagovale na vreme.

- Ta inicijativa izlazi iz okvira zakona i može da ugrozi zdravlje i živote građana. Zbog toga autori pamfleta podležu krivičnom zakonu i mogu da idu u zatvor ako pokušaju da realizuju svoj plan. Suluda osoba koja je to napisala nije se čak ni legitimisala, te mi ne možemo da otkrijemo o kome se radi - naglašava Božović i dodaje da sekretarijat na svaku prijavu momentalno reaguje i šalje ekipe na teren, obaveštavajući i ekološku inspekciju.

Prema njegovim rečima, procene broja pasa lutalica u Beogradu kreću se i do više desetina hiljada, a grad ovaj problem pokušava da reši udomljavanjem, sterilizacijom, a "tek kao krajnju soluciju vrši eutanaziju".

Burazerović, sa druge strane, smatra da se ne radi dovoljno na efikasnom i humanom rešavanju ovog problema, ilustrujući to podatkom da se godišnje čak 7.000 životinja uništi u kafileriji u Ovči, a da se time ništa ne postiže.

- Ovo je apel nadležnima, pre svega Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, jer je krajnje vreme da se donese Zakon o zaštiti životinja. Potrebno je da se obavi registracija i obeležavanje pasa, a Skupština grada bi trebalo kvalitetnije da rešava ovaj problem i poboljša efikasnost šinterskih službi - smatra predsednik ORKA.

B. R. - A. D. M.


vesti po rubrikama

^Beograd

Bež'te sa ulica idemo da ubijamo!
U GSP-u poskupljenje traže zbog rasta cena nafte i struje
Vandali izazvali požar u školi
U SKC-u svirao čuveni američki džez kvartet
Popravljanje vodomera plaćaju i građani
Restrikcije vode ispod Avale
Pretukao decu i unuke bivše supruge
Studenti otišli na proputovanje Evropom
Četvoro povređenih na autoputu
Žurka umesto govora
Upoznajte Beograd: Čiča Draža, prvi gerilac Evrope
Gradske vesti: Ministar zdravlja u Rakovici
 


     


FastCounter by LinkExchange