GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 17. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


"Lažna uzbuna" Vojislava Mihailovića o predizbornim koalicijama

Ništa od izbora, ne zna se ni cenzus

Dejan Vuk Stanković: "Priča o izbornim koalicijama imaće težinu samo kada izbori budu raspisani i kada se bude znalo koliki će biti cenzus - sadašnjih pet ili tri odsto, o čemu se još razmišlja"

BEOGRAD - Novih parlamentarnih izbora nema na vidiku tako da je Vojislav Mihailović, kopredsednik još neregistrovanog SDPO-a, najavom o predizbornoj koaliciji njegove partije, DSS i Nove Srbije kukuriknuo mnogo pre vremena. Politički posmatrači Mihailovićevu "petardu" povezuju sa bitkom SDPO za registraciju partije pod tim imenom, što im ne dozvoljava bivši šef, Vuk Drašković, kao i sa pokušajem Mihailovića i ostatka "otpadnika"iz SPO-a da na vreme rezervišu mesta na Koštuničinom brodu i na taj način se domognu parlamenta. Mihailovićeva najava, praćena superoptimističkom procenom da "trojni" savez Vlade može da dostigne i 25 odsto glasova na izborima, po analitičarima, nije ništa drugo do usputna politička priča bez težine, koja može da upućuje na sve osim na blizinu izbora.

Javna tajna

Koštunica raspisuje izbore ako"namiriše" proglašenje nezavisnosti Kosova?
Koliko DSS i Koštunica ozbiljno shvataju koalicione partnere potvrđuje javna tajna da mnogo više vremena provodi u usaglašavanju sa "spoljnim saradnicima" iz SPS-a koji pred svako glasanje tvrde pazar, dok članice vlade glasaju po inerciji. Dobro obavešteni krugovi tvrde da vladajuća koalicija nije održala nijedan zvaničan sastanak od propasti Dragana Maršićanina na predsedničkim izborima, otkad Koštunica, samo kad zaškripi, probleme sa liderima vladajućih stranaka rešava telefonskim putem. Bez obzira na takav tretman, niko od članica vladajuće koalicije nema ništa protiv da tako i ostane, samo da im niko ne pominje izbore, posle kojih bi najveći deo njih bio skrajnut. Ipak, uprkos opštem uverenju da izbora neće biti do sledeće godine, niko od partnera DSS-a nije baš sasvim miran, jer se u delu koalicije pribojavaju da bi Koštunica, ako vidi da će Kosovo dobiti nezavisnost, pre takve odluke mogao da iskoči iz premijerske fotelje i raspiše izbore, ne čekajući da s takvim teretom ulazi u izbornu trku.

- Vlada je još uvek stabilna i u tom kontekstu treba posmatrati ono što ima veze sa izborima. Priča o izbornim koalicijama imaće težinu samo onda, kada budu raspisani izbori i, kada se bude znalo koliki će biti cenzus - sadašnjih pet ili tri odsto, o čemu se razmišlja. Mnoge stranke pre objavljivanja tog podatka, verovatno, neće praviti nikakve praktične korake, niti će se zaletati u koalicije - procenjuje analitičar "Marten borda" Dejan Vuk Stanković, uveren da izbora u doglednoj perspektivi neće biti, jer je parlamentarna kombinatorika, presudna za nove izbore, trenutno povoljna za Vladu.

Drugo, naglašava on, dogovori o koalicijama su stvar dogovora stranačkih elita i to, osim njih, bilo ko teško može da procenjuje. Ipak, Stanković konstatuje da u celoj Vladi jedino DSS ima rejting iznad sadašnjeg cenzusa od pet odsto, ali ni sama DSS trenutno ne može da računa na rezultat koji joj garantuje prihvatljivu poziciju u pregovorima u novoj Vladi, tako da se Koštuničina stranka zato možda i odluči da kreira novu koaliciju. Ko će iz sadašnjih stranaka vlade u koaliciju, Stanković ne želi da prognozira jer su izbori, očito, predaleko, mada je primetno da je u poslednjih šest meseci smanjen nivo sukoba i osporavanja među članicama Vlade, što ostavlja prostor za moguće koalicije.

Prema saznanjima Glasa, SDPO je, ipak, pokrenuo mini-raspravu među članicama vlade, jer Mihailovićeva najava da je dogovor o koaliciji već skovan, ako je potpuno tačna, iz trke za savez sa DSS-om izbacuje G17 i SPO. I dok Draškovićev SPO ima sve manje motiva da i u budućnosti bude deo Koštuničinog tima, naginjući Tadićevim demokratama, G17 sa rejtingom na granici od dva odsto sve zabrinutije gleda na mogući savez Koštunice, Ilića i Vukovih "otpadnika".

S tom strankom, kako stvari stoje, neće niko - ni DS kome su Miroljub Labus i Mlađan Dinkić u više navrata bezuspešno pokušali da se približe, a ni članice Vlade nisu preterano zagrejane za "dil" sa strankom koja u koalicioni miraz unosi pun kofer afera i frontove, iskopane na sve strane. Ipak, pošto ni NS i SDPO nisu stranke kojima je uzdržavanje od sumnjivih poslova jača preporuka, nije isključeno da se Koštunica ratosilja i njih i G17 plus i čitavu priču svede na izjašnjavanje: ili, izađite sami ili prihvatite mesta na listi DSS-a, što je za stranke koje maštaju o prelasku iznad cenzusa bolje od gotovo sigurne eliminacije i iz Vlade i iz Skupštine ako na izbore, uz sadašnji cenzus, izađu sami.

G.Đogić


vesti po rubrikama

^politika

Tirana nema šta da traži
"Lažna uzbuna" Vojislava Mihailovića o predizbornim koalicijama
Nervoza albanskih ekstremista sa Kosmeta
Zahtev za rezoluciju o "Oluji"
Gde su šta rade: Uroš Šuvaković: Brinem o kćerkama
Da se ne zaboravi: Havijer Solana: Divan trenutak
Solana u SCG 19. i 20. jula
Odozdo gledano: Boris za obraz
 


     


FastCounter by LinkExchange